Annons

Sverige föreslår U21-EM för damlag

För att minska gapet mellan ungdomslandslagen och seniorlandslagen föreslår Svenska fotbollförbundet att det införs ett EM för U21-lag på damsidan.
Fotboll • Publicerad 21 november 2019
Sverige vill underlätta för unga spelare att ta sig in i A-landslaget, här under en EM-kvalmatch i höstas, genom införandet av ett U21-EM.
Sverige vill underlätta för unga spelare att ta sig in i A-landslaget, här under en EM-kvalmatch i höstas, genom införandet av ett U21-EM.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Svenska fotbollförbundet har skrivit till Uefa med sitt förslag om att även damerna ska få ett mästerskap för U21-landslag. På damsidan finns EM för U17 och U19, medan det på herrsidan också finns ett U21-EM.

– Både vi och UEFA driver på olika sätt på för att utveckla damfotbollen och vi har en bra konstruktiv dialog i dessa frågor. Vi och flera andra nationer konstaterar att det finns ett gap mellan spelarna på U19-nivå upp till seniorlandslagsnivå och att få till ett U21-EM på damsidan precis som på herrsidan anser vi är ett sätt att minska gapet, säger han.

Annons

– Vi tror också att det leder till att intresset ökar för damfotbollen och vi ser ju hur intresset ökat för U21-EM på herrsidan så varför skulle det inte fungera på damsidan? För oss känns det bara logiskt att ha samma struktur på herr- och damsidan.

Enligt det svenska förslaget föreslås ett U21-EM sommaren 2022 med kvalspel som inleds 2021.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons