Annons
Nyheter

Sverige förlänger gränskontroller

Gränskontrollerna i södra Sverige förlängs i ytterligare sex månader.
Gränskontroller • Publicerad 13 oktober 2017
EU-kommissionen informerades om beslutet i går kväll.
EU-kommissionen informerades om beslutet i går kväll.Foto: Johan Nilsson/TT

Sverige har beslutat att förlänga gränskontrollerna i södra Sverige i ytterligare sex månader, till mitten av maj 2018, berättar justitieminister Morgan Johansson (S) för TT.

– I går kväll notifierade vi EU-kommissionen att Sverige avser att besluta om att fortsätta med de gränskontroller vi har i södra Sverige, framför allt mot Öresundsområdet och Danmark, förklarar Johansson på väg in till dagens justitieministermöte i Luxemburg.

Annons

TT: Varför?

– Vi anser ju att säkerhetsläget är sådant i Europa att vi behöver ha kontroll över våra gränser, inte minst mot bakgrund av det terrorbrott som skedde i Sverige den 7 april så är det särskilt angeläget att vi har kontroll och vetskap över vem som kommer in i Sverige, säger Johansson.

Samtliga de länder som redan nu har återinfört gränskontroller inom Schengensystemet har nu meddelat EU-kommissionen att de tänker förlänga i ytterligare sex månader. Efter Danmark, Tyskland och Frankrike har nu även Sverige, Österrike och Norge gjort samma sak.

– På en vanlig vecka så vägrar vi nu inresa för ungefär 200 personer. Så det finns ett antal individer som rör sig runt om i Europa som inte har uppehållstillstånd och det är klart att ser situationen ut så måste vi från vårt perspektiv ha de säkerhetsåtgärder som vi har vidtagit, säger Morgan Johansson.

TT: Vad räknar ni med för form av gehör från EU-kommissionen?

– Jag träffade EU-kommissionären Avramopoulos nu på morgonen och diskuterade detta. Vi är ju inte ensamma om det här och det gör att jag tror att den samlade bilden från EU-kommissionen kommer att bli sådan att det här är någonting som man måste acceptera i det här läget, säger Johansson.

EU-kommissionen informerades om beslutet i går kväll.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons