Annons
Nyheter

Sverige: Lastbil stod i timmar – kvinna dog i krock

En 54-årig kvinna omkom på onsdagen i en krock med en lastbil på E20 utanför Kumla.
Både polisen och Trafikverket hade fått samtal om den stillastående lastbilen flera timmar före krocken. Lastbilschauffören är anhållen misstänkt för vållande till annans död.
Olyckor • Publicerad 9 november 2017
En lastbil blev stående i flera timmar på E20 i närheten av Kumla. Arkivbild.
En lastbil blev stående i flera timmar på E20 i närheten av Kumla. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson / TT

– Vi fick information klockan 08.47 om att en lastbil hade stannat vid E20 och att den stod vid väggrenen. Då gjordes bedömningen hos oss att det gick att komma förbi utan större problem, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson till TT.

Klockan 10.11 fick sedan polisen en varning från Trafikverket om att lastbilen stod illa till. Men varken polis eller Trafikverket uppfattade hur allvarligt läget var.

Annons

– Vi får sedan ett antal samtal om lastbilen under dagen. Det var vid halv två på eftermiddagen som en ambulans kör förbi lastbilen och hör av sig. Då beslutar man att skicka dit en bil. De åker dit och ser att man behöver kontakta ägaren. Det är sedan när de vänder och är på väg tillbaka som den här olyckan sker, säger Torbjörn Roos vakthavande befäl vid polisen i Örebro.

Strax efter klockan 14 på onsdagseftermiddagen körde en bil med tre personer rakt in i bakpartiet på lastbilen.

En 54-årig kvinna hemmahörande i Örebro län omkom omedelbart. I bilen satt också två andra i hennes familj, en 51-årig man och en 20-årig kvinna. En av dem fick allvarliga men inte livshotande skador och den andra klarade sig relativt oskadd.

Lastbilschauffören är anhållen misstänkt för vållande till annans död och vållande till kroppsskada.

TT: Hur kunde en lastbil få stå så länge utan att flyttas?

– Vi får inte flytta fordon. Det är ordningssidan, det vill säga polisen, som gör bedömningen om det är något som bryter mot trafikreglerna, säger Bengt Olsson vid Trafikverket.

Polisbefälet Torbjörn Roos igen:

– Vi har med jämna mellanrum fordon som blir stående längs med motorvägen. Man gjorde inte bedömningen att lastbilen stod i vägen. När ambulansen hörde av sig så gjorde man en ny bedömning.

Emma Gyllestad/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons