Sverige tog andra raka kvalsegern

Sverige har fått en flygande start på EM-kvalet i basket.
Mot Montenegro kom andra raka kvalsegern när Sverige vann med 68–55 hemma i Malmö.
Basket • Publicerad 17 november 2019
Kalis Loyd och Sverige tog sin andra raka kvalseger.
Kalis Loyd och Sverige tog sin andra raka kvalseger.Foto: Andreas Hillergren/TT

Marco Crespi kan inte direkt klaga på starten han har fått som ny förbundskapten för det svenska damlandslaget. Tidigare i veckan besegrades Israel på bortaplan i EM-kvalpremiären med hela 77–40.

Och även den andra och sista kvalmatchen denna landslagssamling – hemma i Malmö mot Montenegro – slutade i svensk seger.

Stark svensk start

Sverige inledde i ett rasande tempo där offensiven klickade rejält. Efter två perioder hade det svenska anfallsspelet gått på högvarv, och man ledde med hela 43–24.

– Det är jättehärlig atmosfär i hallen. Jättekul att spela och vi har väldigt mycket energi. Vi kommer till väldigt bra lägen som vi har övat på. Det är enkla skott, det vi vill göra och det vi är bekväma med.Det känns jättebra, säger Elin Eldebrink till SVT i paus.

Jättebra kan det dock inte ha känts för Eldebrink och lagkamraterna under matchens andra halva. Det så framgångsrika anfallsspelet gick i baklås samtidigt som Montenegro kom igång.

Avståndet krympte sakta men säkert och den 19 poäng stora ledningen hade förvandlats till en marginal på sex poäng med drygt fem minuter kvar att spela. Men det svenska försvaret fick ordning på grejerna och höll gästerna i schack under slutminuterna.

Sverige vann till slut med 68–55.

– VI gör en bra första halvlek. I andra slappnar vi av lite. Men vi kämpar oss in i matchen och avslutar ganska fint, säger Kalis Loyd.

"Bra landslagsvecka"

Efter segrarna mot Israel och Montenegro toppar nu de svenska basketdamerna den tre lag stora kvalgruppen.

– Det känns jättebra. Det är som vår coach säger: "possession by possession". Varje match är ett mål och vi gör en bra landslagsvecka, säger Loyd.

Gruppvinnarna, och de totalt sett fem bästa tvåorna, går vidare till EM 2021 som avgörs i Frankrike och Spanien.

Montenegro är rankat på plats 20 i världen, två platser före Sverige och lagen möttes även i gruppspelet i sommarens europamästerskap. En match som Sverige vann med 67–51.