Annons

Sverigedemokraterna KU-anmäler Strandhäll

Politik • Publicerad 18 april 2019
Annika Strandhäll (S) anmäls till KU av Sverigedemokraterna.
Annika Strandhäll (S) anmäls till KU av Sverigedemokraterna.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Sverigedemokraten Angelika Bengtsson begär att riksdagens konstitutionsutskott (KU) ska granska dåvarande socialministern Annika Strandhälls (S) och regeringens agerande i samband med att Försäkringskassan lämnade ut handlingar till journalister i en uppmärksammad sak.

Det var anteckningar från möten som Strandhälls medarbetare på socialdepartementet hade haft med Försäkringskassan. Anteckningarna kan ha betydelse i den redan pågående granskningen av om Strandhäll och regeringen begick några fel när Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler petades från sin post i april 2018. Departementet uppges, enligt uppgifter i Dagens Nyheter och TV4, ha varnat myndigheten för "allvarliga konsekvenser" om fler handlingar lämnades ut.

Annons

Bengtsson vill att KU tar sig an frågan om Strandhäll och hennes departements agerade i strid med offentlighetsprincipen, samt om departementet har ägnat sig åt otillåten styrning av Försäkringskassan.

Anmälan tas inte med i den pågående KU-granskningen av om regeringen handlade korrekt mot Begler, den tas upp till hösten.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons