Annons

SVT/Novus: Sverigedemokraterna näst störst

Sverigedemokraterna är Sveriges näst största parti, enligt SVT/Novus nya väljarundersökning. Partiet är även störst bland manliga väljare.
Politik • Publicerad 26 september 2019
Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna går framåt i opinionen. Arkivbild.
Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna går framåt i opinionen. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

I får Sverigedemokraterna 20,7 procent av väljarstödet. Det är 2,3 procentenheter högre än i föregående mätning. Förändringen är statistiskt signifikant, enligt Novus.

SD är därmed nästa största parti efter Socialdemokraterna, som får 24,7 procent.

Annons

Framför allt är det bland de manliga väljarna som SD har sitt starkaste stöd. 26,6 procent av männen i mätningen skulle ha röstat på SD om det var val i dag, en siffra som ger partiet förstaplatsen framför S på 22,4 och M med 22,1.

Bland kvinnor är stödet lägre. SD får 14,7 procent, vilket kan jämföras med S på 26,9 och M på 18,6 procent.

– Sverigedemokraterna hade det tufft ett tag från januariavtalet fram till sommaren, men när det blivit mer fokus på samhällsproblem och brottslighet har partiet fått en skjuts av att stå vid sidan, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus, till SVT.

Liberalerna skulle enligt mätningen ramla ur riksdagen med sina 3,5 procent.

Undersökningen gjordes mellan den 26 augusti och 22 september.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons