Annons

Aktiespararna: Swedbank duckar

Swedbank ger för dålig information om omfattningen av sina problem, anser Aktiespararna.
Ekonomi • Publicerad 20 november 2019
Swedbank kan ha brutit mot USA-sanktioner och utreds nu av amerikanska myndigheter. Arkivbild.
Swedbank kan ha brutit mot USA-sanktioner och utreds nu av amerikanska myndigheter. Arkivbild.Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Swedbank har förmedlat transaktioner via Baltikum som kan bryta mot amerikanska sanktioner mot Ryssland, rapporterar SVT:s Uppdrag granskning.

Nu måste banken lägga korten på bordet, anligt Aktiespararna.

Annons

– Vi vet fortfarande inte hur stora misstänkta transaktioner som banken har medverkat till. Amerikanska myndigheter kan döma Swedbank till ett tvåsiffrigt miljardbelopp i böter, säger Joacim Olsson.

Enligt Olsson råder det osäkerhet kring Swedbanks varumärke och bankens långsiktiga konkurrenskraft.

– Denna osäkerhet slår mot bankens värde på börsen som nu är 60–70 miljarder kronor lägre än före de första avslöjandena om misstänkt olagliga transaktioner.

Mycket allvarligt

Han tror inte att amerikanska myndigheter kommer att frånta Swedbank rätten att göra transaktioner i dollar, något som sannolikt skulle innebära slutet för banken.

– Den risken tror jag är extremt liten, säger Joacim Olsson.

Men advokat Peter Utterström, expert på antikorruption och regelefterlevnad, säger till Dagens Nyheter att Swedbank riskerar att stoppas från att handla i dollar och att det skulle vara ett slag som hotar bankens hela verksamhet.

Uppdrag granskning har kommit över handlingar i USA som tyder på betalningar som strider mot de sanktioner som supermakten införde mot Ryssland efter annekteringen av Krim 2014. Transaktionerna utreds nu av amerikanska myndigheter.

– Om det rör som om sanktionsbrott är det mycket värre än om banken enbart varit inblandad i penningtvätt, säger Peter Utterström till DN.

Enligt Uppdrag granskning handlar det om fyra betalningar på sammanlagt drygt 10 miljoner, varav den största sker 2017. Inte mycket pengar, men desto känsligare sammanhang.

De överförs nämligen från storägare vid den klassiska ryska vapenindustrin Kalasjnikov till bland andra grundaren av det amerikanska företaget med samma namn, som tillverkar den berömda automatkarbinen i Florida på licens.

Risk för böter

Annons

En förutsättning för att det amerikanska företaget får vara verksamt efter det att sanktionerna infördes är att det inte ingås några ekonomiska förbindelser mellan bolagen.

Men pengar har alltså förts över via Swedbank, rapporterar Uppdrag granskning i onsdagens program.

Swedbanks nye vd Jens Henriksson säger sig vara "bestört och beklämd" över uppgifterna, som ingår i bankens internutredning. På frågan om vad som sker om Swedbank har medverkat till sanktionsbrott, svarar Henriksson:

– Det skulle nog innebära att vi får böter på oss, och tillrättavisningar.

Rysk minister

De båda Kalasjnikovföretagen har valt att inte kommentera uppgifterna.

I programmet framgår också att en rysk tidigare minister Michail Abyzov, med Swedbanks hjälp, slussat över 6 miljarder kronor till skatteparadis. Det skedde trots att politiker ska granskas extra noga av banker innan man godkänner dem som kunder. Abyzov hade 70 konton skrivna på bolag i flera skatteparadis, enligt Swedbanks egna uppgifter.

Abyzov greps i mars misstänkt för bedrägeri. Härom dagen beslagtogs i Singapore nästan en miljard kronor av hans tillgångar.

Björn Dickson/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons