Annons

Talibanerna avvisar uppgifter om vapenvila

Afghanistan • Publicerad 30 december 2019
Talibanerna anländer till förhandling i Moskva i maj i år. I mitten syns Abdul Ghani Baradar, talibanernas högste politiske ledare. Förhandlingarna dödförklarades av USA i början av september.
Talibanerna anländer till förhandling i Moskva i maj i år. I mitten syns Abdul Ghani Baradar, talibanernas högste politiske ledare. Förhandlingarna dödförklarades av USA i början av september.Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Talibanerna tillbakavisar uppgifter om en förestående vapenvila i Afghanistan.

"Under de senaste dagarna har en del medier rapporterat osanna uppgifter om en vapenvila", meddelar den islamistiska rörelsen, och tillägger att den inte har några sådana planer.

Annons

Bland andra den amerikanska nyhetsbyrån AP har rapporterat om att talibanerna gått med på en tillfällig vapenvila. Enligt nyhetsbyråns källor väntades talibanernas högsta ledare inom kort godkänna överenskommelsen.

Ett stopp för strider betraktas som ett första nödvändigt steg för att öppna upp för ett bredare fredsavtal. USA, som fortfarande har omkring 12 000 soldater i Afghanistan, har arbetat för ett fredsavtal i syfte att kunna fullborda ett militärt tillbakadragande från landet. Washington har velat ha ett avtal som innehåller garantier från talibanerna om att Afghanistan inte ska användas som bas för terroristgrupper.

Förhandlingarna har haltat betänkligt efter fortsatta attacker från talibanerna. Ett planerat toppmöte i USA med talibaner och Afghanistans president i september blåses av i sista stund, efter ett attentat i Kabul där bland andra en amerikansk soldat dödades.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons