Annons

Egyptiska styrkor kontrollerar Kairos protesttorg

Demonstranter i minst åtta egyptiska städer har trotsat makten i ovanliga protester mot president Abd al-Fattah al-Sisi och mot korruption på hög nivå.
Polis och säkerhetsstyrkor svarar med järnhand.
Egypten • Publicerad 21 september 2019
Demonstranter ropar slagord mot regimen i Kairo.
Demonstranter ropar slagord mot regimen i Kairo.Foto: Nariman El-Mofty/AP/TT

Avgå, Sisi", skanderade en folkmassa på det vidsträckta Tahrirtorget i Kairo på fredagskvällen

Tusentals deltog, enligt mediebolaget al-Jazira i protesterna i bland annat huvudstaden, Alexandria, Suez och Damietta. Kravallutrustad polis svarade med att avfyra tårgas.

Annons

I Kairo tog sig demonstranterna till Tahrirtorget, där utdragna massprotester till slut fick den mångårige ledaren Hosni Mubarak på fall för drygt åtta år sedan.

Civilklädd polis

Minst 74 personer greps i samband med demonstrationerna och i sammandrabbningar med polis, berättar en säkerhetskälla för nyhetsbyrån AFP. Signalerna från president al-Sisi verkar därmed vara tydliga: protesterna ska kvävas i sin linda.

Under lördagen hade säkerhetsstyrkor intagit Tahrirtorget. De kontrollerade även sidogator till torget, vittnen berättar hur civilklädda poliser patrullerade centrala Kairo.

Efter militärens maktövertagande 2013 har demonstrationer i Egypten i praktiken varit förbjudna enligt lag.

Exilegyptier protestmanar

Protesterna på fredagen utlöstes, åtminstone delvis, av den oppositionelle affärsmannen Mohammad Ali som lever i exil i Spanien. Därifrån riktar han via sociala medier skarp kritik mot al-Sisis styre.

I en video på fredagen uppmanade Ali egyptier att gå ut och demonstrera.

Organisationen Human Rights Watch uppmanar Egypten att släppa de demonstranter som gripits under protesterna och, och vädjar till FN att trycka på för att Egypten ska respektera mötes- och yttrandefriheten.

President al-Sisi valdes 2014 sedan han enligt myndigheterna fått 97 procent av rösterna. I fjol omvaldes han med samma majoritet i ett val där den enda andra kandidaten var anhängare till presidenten.

I för honom ovanliga utspel, bland annat i egyptisk tv och på en ungdomskonferens, har al-Sisi förnekat samtliga anklagelser om slöseri med statliga medel och korruption. al-Sisi säger att han är "ärlig och trofast" gentemot sitt folk och landets militär.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons