Annons

Terrängprovet i OS avgörs på morgonen

Hästar klarar hetta, men varför riskera något när det troligen väntar en värmebölja i Tokyo?
Terrängprovet i fälttävlan i OS avgörs på morgonen i stället för som planerat mitt på dagen.
Ridsport • Publicerad 5 november 2019
OS-aktuelle Ludwig Svennerstål i aktion under terrängprovet i VM i Tryon 2018. Arkivbild.
OS-aktuelle Ludwig Svennerstål i aktion under terrängprovet i VM i Tryon 2018. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

I och med EM-bronset i höstas kvalade Sverige in som en av de sista nationerna till sommarspelen.

Fälttävlan avgörs i tre discipliner: dressyr, terrängprov och banhoppning. OS-tävlingen avgörs 31 juli–3 augusti.

Annons

I augusti i år hölls en testtävling på terrängprovets olympiska tävlingsbana – belägen på en ö relativt nära flygplatsen Haneda – och i samband med tävlingen gjordes noggranna studier av hästarna. Internationella ridsportförbundet, FEI, undersökte hur kombinationen av långa resor, byte av tidszoner, samt hetta och fuktighet påverkar tävlingshästar.

Analyser av insamlade uppgifter visade att hästarna generellt klarade temperaturer på över 30 grader och hög luftfuktighet mycket bra.

Men på en punkt fanns det anledning att ifrågasätta tävlingar mitt på dagen. Hästarna presterade väldigt nära sin maximala kapacitet. Det visade mätningar av hjärtfrekvens under den krävande terrängritten samt mätning av mjölksyrehalt, hjärtfrekvens och temperatur efter målgång, skriver tidningenridsport.se.

Slutsatser av rapporten är en rekommendation att korta distansen i terrängprovet och undvika tävlande när det är som varmast. FEI, den lokala organisationskommittén och Internationella olympiska kommittén, IOK, är överens om att flytta terrängprovet till morgonen. Det troliga är att starten sker redan 07.30. Hur det blir med distansen är oklart.

– Jag vet mycket väl att man pratar om att korta distansen. Så har det varit på många mästerskap där det varit varmt. De kan alltid göra terrängen kortare om man några dagar tidigare vet att det blir väldigt varmt. Det man pratar om nu är att kanske ta ett beslut i god tid, säger Fredrik Bergendorff.

TT: Det har funnits en viss oro för att hästarna ska störas av alla flygplan som landar och startar i närheten. Är den oron befogad?

– Jag har varit där och tittat och det stör inte alls. Flygplatsen är tillräckligt långt borta, säger Fredrik Bergendorff.

Henrik Skiöld/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons