Annons

Thunberg i Davos: Inget har gjorts

Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg riktade sig till affärseliten när hon talade i en panel i samband med Världsekonomiskt forums årsmöte i schweiziska Davos.
Klimat • Publicerad 21 januari 2020
Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg i Davos.
Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg i Davos.Foto: Markus Schreiber/AP/TT
Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg i Davos.
Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg i Davos.Foto: Markus Schreiber

Greta Thunberg är ett av toppnamnen när tusentals ledare från den ekonomiska och politiska eliten samlas i schweiziska Davos.

– Vi slåss alla för miljön och klimatet. Om man ser det från ett större perspektiv har i princip inget gjorts. Det kommer att krävas mycket mer än så här. Det här är bara början, sade hon.

Annons

Flera andra unga aktivister deltog också i samtalet.

Lyssnad på?

Greta Thunberg lade än en gång fram sitt budskap om att regeringar i världen inte inser vikten av klimatkrisen, och sade att det faktum att hon blir lyssnad på inte är samma sak som att det leder till förändring.

– Jag är inte den som borde klaga på att inte höras, sade hon och möttes av skratt från publiken.

– Jag hörs hela tiden. Men vetenskapen och unga människors röst är inte i samtalets centrum.

Det är andra året som Thunberg håller tal vid Världsekonomiskt forum. Ett annat affischnamn vid mötet är USA:s president Donald Trump, som har uttryckt stark skepticism till klimatförändringar. Han kom till Davos på förmiddagen inför sitt tal inför årsmötet.

Det finns inga direkta planer på att Thunberg och Trump ska träffas.

Protest i Davos

Världsekonomiskt forums egen rapport om globala risker kom i förra veckan och varnade för att "klimatförändringarna slår till hårdare och snabbare än många väntade sig".

– Det handlar om oss och framtida generationer och om dem som har drabbats i dag, sade Thunberg i sitt tal.

– Vi måste ta in vetenskapen i samtalet.

Greta Thunberg, som sedan i augusti 2018 så gott som varje fredag skolstrejkat för klimatet, har inspirerat tiotusentals unga världen över att engagera sig. Senare på dagen ska en klimatprotest hållas i Davos.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons