Annons

Thunberg i Schweiz inför ekonomiskt toppmöte

Schweiz • Publicerad 17 januari 2020
"Det här är bara början, det kan jag garantera", sade Greta Thunberg när hon talade till demonstranterna i Lausanne.
"Det här är bara början, det kan jag garantera", sade Greta Thunberg när hon talade till demonstranterna i Lausanne.Foto: Jean-Christophe Bott/AP/TT

Tusentals schweizare deltog under fredagen i en klimatdemonstration i staden Lausanne. Demonstrationen äger rum dagar innan det ekonomiska toppmötet Världsekonomiskt forum inleds i Davos, och besöks bland annat av klimataktivisten Greta Thunberg.

– Hittills har vi inte sett något tecken alls på att det görs något på riktigt kring klimatet. Det måste förändras, sade Thunberg till demonstranterna, som gav henne ett välkomnande värd en rockstjärna, enligt nyhetsbyrån AFP.

Annons

Med budskap som "förändra systemet, inte klimatet" marscherade demonstranterna genom staden och passerade bland ett kontor för storbanken Credit Suisse, som den senaste tiden fått utstå kritik för dess investeringar i fossila näringar.

Precis som förra året kommer Greta Thunberg att medverka på Världsekonomiskt forum , som besöks av bland annat USA:s president Donald Trump. Under toppmötets första dag, den 21 januari, kommer hon att delta i två panelsamtal. Det ena handlar om en hållbar framtid, det andra om hur världen kan undvika en klimatapokalyps.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons