Annons

Topptrion kör på – utan skrällar i Wimbledon

Damernas Wimbledon har bjudit på både skrällar och genombrott.
På herrsidan däremot kan inget rubba Roger Federer, Rafael Nadal eller Novak Djokovic – som hittills varit enastående på gräset på All England Club.
Tennis • Publicerad 10 juli 2019
Roger Federer spelar kvartsfinal i Wimbledon.
Roger Federer spelar kvartsfinal i Wimbledon.Foto: Alastair Grant/AP/TT

15-åriga Cori Gauff slog igenom med buller och bång i årets upplaga av tennisturneringen Wimbledon. Den unga amerikanskan slog ut både Venus Williams och 2017 års semifinalist Magdalena Rybarikova innan det tog slut i den fjärde omgången mot Simona Halep. I samma omgång lyckades Alison Riske slå ut världsettan Ashleigh Barty, och när kvartsfinalerna skulle spelas var ingen av de sex högst rankade damerna kvar i turneringen.

När herrarna spelar kvartsfinaler i dag bjuds det på tennis från ett desto mer rutinerat sällskap. Roger Federer, Rafael Nadal och Novak Djokovic har hållit sig kvar i turneringen utan några som helst problem. I fjärde omgången vann trion sina matcher i raka set, och varken Nadal eller Djokovic fick en enda breakboll emot sig.

"Fullt engagerade"

Annons

Av de senaste 64 grand slam-turneringarna, så har trion vunnit 53 stycken – Federer 20, Nadal 18 och Djokovic 15. Många ställer sig frågan hur dessa tre spelare kan fortsätta att dominera sporten år efter år.

– De bästa killarna nu är fullt engagerade, och de vet exakt vad de ska förvänta sig ute på banan, säger 37-årige Federer

– Med vår erfarenhet, så gör vi inte av med så mycket energi. Det är inte som att vi kommer helt tömda till den andra veckan. Massa små saker hjälper oss att verkligen växa (under turneringens gång).

"En livsstil"

2018 års vinnare Djokovic tror att det mentala spelet är en nyckel:

– Självförtroendet, givetvis tar vi med oss allt vi har lyckats med under våra karriärer ute på banan, de flesta andra spelarna känner press, medan vi är bekväma på centercourten, säger han.

– Förutom det, så tar det timmar av träning, förberedelser och återhämtning. Det är en livsstil. Hängivenhet betalar tillbaka sig. Jag tror att alla vi topp tre-killar är olika, men det vi har gemensamt är kärleken till spelet och att vi är väldigt dedikerade.

Alma Yttergren/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons