Ystad

Stora mängder vatten på vägarna efter åskovädret

Sydöstra Skåne Artikeln publicerades
En stor översvämning stoppade trafiken på riksväg 9 under onsdagsförmiddagen.
Foto: Patrik Walter
En stor översvämning stoppade trafiken på riksväg 9 under onsdagsförmiddagen.

Trafikverket har varnat för mycket vatten på flera vägar i sydöst efter nattens regnoväder.

Väg 9 genom Brösarps backar stängdes under förmiddagen av på grund av översvämning under en viadukt. Strax före klockan 11 hävdes avspärrningen.

Drabbade vägar – där trafikverket varnat under morgonen – är väg 9 genom Brösarps backar och Dragongatan i Ystad.

– När vi åkte på ett larm inne i stan körde vi Dragongatan och såg att där stod jättemycket vatten, berättar Dennis Nilsson på räddningstjänsten.

– Så vi kontaktade Trafikverket att de fick åka ut och sätta upp skyltar som påtalar att man tar det försiktigt.

Vid 8-tiden hade dock vattnet hunnit sjunka undan på Dragongatan.

I Brösarps backar samlades mycket vatten under järnvägsviadukten. Trafikverket stänge under förmiddagen av vägen på grund av de stora vattenmassorna.

– Vi brukar ha problem just vid viadukten. Ledningarna som ska leda bort vattnet är underdimensionerade. Åtminstone för att ta emot så kraftiga regn. På platsen kom det 35 millimeter på en timme, säger Mattias Svensson, produktionsledare på Svevia som ansvarar för driften av vägarna i sydost på uppdrag av Trafikverket.

Vid 11-tiden hävdes avspärrningen eftersom vattnet sjunkit undan.

I höjd med Högestadskorset på väg 19 fick en bil vattenplaning och åkte av vägen under onsdagsmorgonen. I samband med bärgningsarbetet rapporterades om totalstopp i trafiken.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.