Annons

Tre kandidater till IMF-toppjobbet kvar

Tre kandidater finns kvar för att ta över som chef för Internationella valutafonden (IMF) i höst: Jeroen Dijsselbloem, Kristalina Georgieva och Olli Rehn, rapporterar Financial Times.
Ekonomi • Publicerad 29 juli 2019
Världsbankschefen Kristalina Georgieva. Arkivbild
Världsbankschefen Kristalina Georgieva. ArkivbildFoto: Gian Ehrenzeller AP/TT

Den avgående IMF-chefen Christine Lagarde ska i november ta över chefskapet för Europeiska centralbanken efter Mario Draghi. Och rekryteringen av en ny IMF-chef ska vara klar den 4 oktober, enligt IMF:s planering.

Dijsselbloem, före detta nederländsk finansminister och chef för den så kallade Eurogruppen under eurokrisen, beskrivs av Financial Times som en kandidat med stort stöd i Nordeuropa och Tyskland.

Annons

Den förre finländske EU-kommissionären Olli Rehn, numera chef för Finlands centralbank, ligger också bra till i Nordeuropa.

Bulgariskan Kristalina Georgieva, sedan 2017 chef på Världsbanken, har fått stöd av Frankrike. Hon var liksom Olli Rehn tidigare verksam som EU-kommissionär.

Men Georgieva fyller 66 år i augusti och har därmed åldern emot sig då IMF:s regler säger att man som högst får vara 65 för att söka jobbet som IMF-chef.

IMF har av tradition letts av en chef med europeiskt ursprung. Detta är dock inget formellt krav. Fast det ser ut att bli en europé även denna gång, sedan USA:s finansminister Steven Mnuchin tidigare i juli uttalat sig positivt om utsikterna för en europeisk IMF-chef.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons