Annons

Tre Kronors nya succébröder

Tre Kronors VM-historia är fylld av framgångsrika svenska brödrapar.
Nu har ett tillkommit: Mario och Adrian Kempe.
Ishockey • Publicerad 14 maj 2019
Adrian och Mario Kempe är vana att spela mot varandra i NHL. I VM spelar bröderna tillsammans.
Adrian och Mario Kempe är vana att spela mot varandra i NHL. I VM spelar bröderna tillsammans.Foto: Claudio Bresciani/TT

Lite i skymundan av Alexander Wennbergs och förstakedjans succé mot Norge i 9–1-segern i måndags kväll klev bröderna Kempe från Kramfors fram och gjorde varsitt mål.

– Det är alltid kul att göra mål och det är skönt personligen. Adrian hängde den före mig, så då fick jag öka farten lite, säger Mario som kunde blivit tvåmålsskytt men fick ett mål bortdrömt.

Annons

Äldre brodern Kempe, till vardags i NHL-laget Arizona, gör 30 år gammal VM-debut och kunde i tredje matchen fira sitt första mästerskapsmål.

Möttes i NHL

Adrian Kempe var med och vann VM-guld i fjol i Köpenhamn. Han spelar till vardags i Los Angeles och bröderna har spelat mot varandra under säsongen.

Nu får de äntligen spela tillsammans. Det var länge sedan sist.

– Det var i Modo för några år sedan. Det är roligt att vi får vara med tillsammans på den här resan, säger Adrian Kempe.

Bröderna delar förstås rum under VM och enligt Mario Kempe är det självklart vem som bestämmer.

– Han är åtta år äldre så jag har inte så mycket att säga till om, jag får låta honom göra det. Jag hänger bara på honom, säger lillebror Kempe.

Döpt efter fotbollshjälte

Mario är döpt efter den argentinske fotbollsikonen Mario Kempes som gjorde guldmålet i fotbolls-VM 1978 och vann skytteligan. Pappa Thomas, ishockeytränare, tyckte att det namnet skulle bli perfekt.

Tre Kronor har efter premiärförlusten mot Tjeckien tagit två storsegrar mot lite sämre motstånd och öst in hela 17 mål. Nu har laget två matchfria dagar innan ytterligare en lite lättare nation, åtminstone på pappret, väntar på torsdag i form av Österrike. Matcherna mot de sämre lagen ger utrymme för att gnugga på detaljer – så länge målutdelningen kommer tidigt.

– Man kan hitta lite kombinationer, öva på lite tekningsvarianter och försöka få powerplay och boxplay att funka. Men de här nationerna är tuffa också, rätt vad det är så har man lite strul i början och får inte in pucken, då kan det bli lite tajt, säger Mario.

Göran Sundberg/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons