Annons

Tretusenåriga kistor intakta i Konungarnas dal

Arkeologi • Publicerad 19 oktober 2019
30 välbevarade kistor, omkring 3|000 år gamla, har hittats i dödens dal i Luxor i Egypten.
30 välbevarade kistor, omkring 3|000 år gamla, har hittats i dödens dal i Luxor i Egypten.Foto: AP/TT

Egyptens departement för antikvarier visade på lördagen upp 30 gamla träkistor. Samtliga var extremt välbevarade trots att de en gång begravdes i nekropolen Asasif i Konungarnas dal i Luxor för runt 3 000 år sedan.

Upptäckten av kistorna nära Nilens strand är ett av de största och viktigaste fynden de senaste åren, enligt representanter för departementet vid visningen.

Annons

Kistorna – med kvarlevor av män, kvinnor och barn – hittades en meter under jord prydligt uppställda i två rader. Träkistorna har både inskriptioner och målningar i svart, grönt, rött och gult föreställande ormar, fåglar och lotusblommor förutom hieroglyfer.

Mostafa al-Waziri, ordförande för högsta rådet för antikviteter, berättar att kungliga sarkofager hittades på platsen vid arkeologiska utgrävningar redan på 1800-talet, med då upptäcktes inte träkistorna som tros ha tillhört religiösa ledare och deras familjer.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons