Annons
Nyheter

Tusentals kvinnor i nya protester mot Trump

Tusentals människor har samlats runt om i USA för den andra kvinnomarschen i protest mot president Donald Trump. Demonstrationer i Washington, New York, Los Angeles och omkring 250 andra städer har som syfte att få in fler feminister i mellanårsvalet.
USA • Publicerad 20 januari 2018
Människor samlas i Central Park i New York för att demonstrerar mot president Trump. Liknande kvinnomarscher planeras runt om i världen i helgen.
Människor samlas i Central Park i New York för att demonstrerar mot president Trump. Liknande kvinnomarscher planeras runt om i världen i helgen.Foto: Craig Ruttle

– Vi kommer att göra våra röster hörda vid omröstningarna i höst, säger en av arrangörerna, Emily Patton, i Washington.

Fjolåret har varit ett turbulent år för kvinnors rättigheter i USA, bland annat har Metoo-kampanjen lett till intensiva diskussioner om sexuella trakasserier och övergrepp, och Trumps politik kring abortfrågor och preventivmedel har väckt vrede.

Annons

Många av demonstranterna bär rosa, stickade mössor från i fjol, med en hänvisning till Trumps kommentarer om det kvinnliga könsorganet.

– Vi vill fortsätta kampen mot presidenten och hans politik som vi inte håller med om, säger en av deltagarna, Sara Piper från Virginia.

I fjol hölls demonstrationerna i samband med Trumps installation och samlade uppskattningsvis fem miljoner deltagare.

President Trump konstaterar i en kommentar på Twitter att det är "vackert väder över hela landet, en perfekt dag för alla kvinnor att marschera", och fortsätter: "Lägsta arbetslösheten på 18 år bland kvinnor!" (TT)

Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons