Nyheter

TV4 plockar bort program med Timell

Tv Artikeln publicerades
TV4-huset i Stockholm. Arkivbild.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
TV4-huset i Stockholm. Arkivbild.

TV4:s Martin Timell anklagas för sexuella trakasserier mot kvinnliga medarbetare under flera år. Nu plockar kanalen bort samtliga program där han deltar ur tablån.

Martin Timell vill inte kommentera anklagelserna som riktas mot honom.

Program som "Äntligen hemma" försvinner ur både tablån och från TV4:s digitala tjänster. Även inspelningar av återstående program stoppas.

"Vi kan redan nu konstatera att vi som beställare inte varit tillräckligt närvarande och till och med blundat för problem vi borde agerat på långt tidigare", säger TV4:s vd Casten Almqvist i ett pressmeddelande.

Martin Timell togs i torsdags ur tjänst som följd av anklagelser om trakasserier, sexism och homofobi i samband med produktionen.

Han anklagas för att i flera år utsatt kvinnliga medarbetare för sexuella trakasserier. Röster har även höjts mot TV4 då många menar att kanalen blundat för beteendet.

"Detta är ett underbetyg till oss som organisation, till ansvariga chefer och den kultur som jag själv är ytterst ansvarig för", säger Casten Almqvist.

TV4 uppger att man tillsatt en extern utredning av en advokatfirma, som ska granska kanalens arbetsmiljöer och komma med eventuella förslag på förändringar. Företaget säger också att man planerar en ny policy för samarbeten med produktionsbolag, med tydligare krav på arbetsmiljön.

Martin Timell vill inte kommentera anklagelserna.

– Absolut inte, säger han till TT.

Anklagelserna kom till ytan i samband med kampanjen #metoo, som fått otaliga kvinnor att träda fram på sociala medier om sexuella övergrepp.

I TV4:s Nyheterna välkomnar jämställdhetsminister Åsa Regner (S) kampanjen.

– De som är ansvariga springer och gömmer sig och det beteendet måste vi komma bort ifrån var det än sker. När det gäller arbetsplatser finns det redan diskrimineringslagstiftning, som säger att arbetsgivare måste följa upp anmälningar om sådant. Eller så ska man gå till polisen om det är den sortens övergrepp, säger hon.