Annons

Två tunga förlorare på stigande börs

Stockholmsbörsen inledde handelsveckan med en uppgång för det breda OMXS-indexet. Men två av storbolagen backade rejält.
Börs • Publicerad 16 december 2019
Electrolux föll hårt på Stockholmsbörsen. Arkivbild.
Electrolux föll hårt på Stockholmsbörsen. Arkivbild.Foto: Adrian Sainz/AP/TT

OMXS ökade 0,9 procent, och även lejonparten av storbolagen på OMXS30 steg. Två av jättarna föll dock kraftigt.

Electrolux rasade 10,6 procent sedan vitvarujätten i söndags gått ut med en vinstvarning. Bolaget meddelade att man drabbas av en negativ kostnadseffekt på 600 miljoner kronor på grund av att man flyttat sin verksamhet i USA till en ny anläggning.

Annons

Hexagon föll 3,9 procent. I fredags meddelade mätteknikbolaget att vd:n Ola Rollén sålt mer än hälften av sina aktier i företaget. Och inför måndagens börsöppning pekade Handelsbanken på att Rolléns aktieförsäljning kom bara ett par veckor efter att det blev känt att H&M-familjen Perssons investeringsbolag Ramsbury sålt 3 miljoner aktier i Hexagon.

Bland övriga bolagsnyheter märktes siffror från klädjätten Hennes & Mauritz, som i år ökat sin försäljning med 11 procent. Även omsättningen steg under det senaste kvartalet. Aktien steg 2,2 procent.

Bland storbankerna gick Nordea bäst. Aktien steg 2,0 procent efter en köprekommendation från Deutsche Bank. Handelsbanken, som steg kraftigt i fredags, tappade 0,5 procent.

Uppgångar noterades också på de ledande Europabörserna i spåren av fredagens handelsöverenskommelse mellan USA och Kina. FTSE100-index i London steg mest, 2,6 procent, kanske påverkat av förra veckans val då klarheten i brexitfrågan ökade. CAC40-index i Paris steg 1,2 procent och DAX-index i Frankfurt klättrade 0,9 procent.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons