Annons
Nyheter

Madsen får livstid för mord – tänker överklaga

Peter Madsen döms till livstids fängelse för mordet på den svenska journalisten Kim Wall. Följ direktrapporteringen från Köpenhamns byret här.
Köpenhamn • Publicerad 25 april 2018
Foto: Johan Nilsson/TT

Domaren Anette Burkø meddelade domen klockan 13 i byretten. Peter Madsen döms till Danmarks strängaste straff. Han har meddelat att han tänker överklaga domen.

Madsen döms för mord, grovt sexualbrott, brott mot griftefriden och två brott mot sjösäkerheten. Han frias för ett brott mot sjösäkerheten.

Annons

Domaren tar fasta på att Madsen tidigare bjudit in tre kvinnor till ubåten. Hans internetsökningar visar att han varit intresserad av våld mot kvinnor. Domaren nämner vidare hur han planerade genom att ta ner saker i ubåten som annars inte brukade vara där. Han har inte kunnat förklara varför han gjorde det. Efter en samlad värdering menar domstolen att han tog med föremålen för att använda vid brott mot Kim Wall.

Försvarsadvokat Betina Hald Engmark anländer till Byreten i Köpenhamn idag.
Försvarsadvokat Betina Hald Engmark anländer till Byreten i Köpenhamn idag.Foto: Johan Nilsson/TT

Rätten tar fasta på att Madsen har ändrat sina förklaringar under utredningen. Hans förklaring att han ville skona anhöriga och därför ljög anses inte vara trovärdig eftersom han styckat den döda. Madsen har erkänt styckning och att han sänkt kroppsdelarna i havet, för att bli av med kroppen efter det han själv beskriver som en olycka.

Rätten anser inte heller förklaringen att Kim Wall dog i en olycka är trovärdig. Rätten menar att han styckade kroppen för att dölja spåren av det han gjort.

Åklagare Jakob Buch-Jepsen anländer till Byreten i Köpenhamn. Idag avkunnas domen för den mordmisstänkte Peter Madsen.
Åklagare Jakob Buch-Jepsen anländer till Byreten i Köpenhamn. Idag avkunnas domen för den mordmisstänkte Peter Madsen.Foto: Johan Nilsson/TT

Peter Madsen är den 15:e brottslingen de senaste 10 åren att dömas till livstids fängelse i Danmark. I praktiken – precis som i Sverige – tidsbegränsas ett livstidsstraff förr eller senare. I Danmark kan det ske först efter tolv år.

Det var väntat att Peter Madsen skulle dömas för mord och att påföljden blev livstids fängelse, enligt Per Ole Träskman, professor emeritus i straffrätt vid Lunds universitet.

– En viktig del i domskälen är ju att han ändrat sin förklaring så många gånger. När de sedan lägger ihop alla olika omständigheter som talar emot hans förklaring når man upp till de beviskrav som gäller – att det är ställt bortom rimligt tvivel att han begått ett mord, säger Träskman till TT.

Peter Madsens advokat Betina Hald Engmark meddelar att domen kommer att överklagas.

Specialiståklagaren Jakob Buch-Jepsen framhåller att rätten har tagit fasta på Madsen inte har varit trovärdig när han ändrat sin förklaring flera gånger.

– Hans trovärdighet var ganska låg – i det närmaste icke existerande, säger åklagaren.

Fortsatt brev- och besökskontroll väntar Madsen i häktet, enligt beslut från byretten. Nästa instans som kan ta upp Madsenfallet är landsretten, motsvarande hovrätten i Sverige.

Annons

Följ med i liverapporteringen nedan.

Louise Cronholm LöfgrenSkicka e-post
TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons