Annons
Nyheter

Unga män mest drabbade av arbetsplatsolyckor

Unga män anmäler flest arbetsplatsolyckor. Anmälningsfrekvensen låg i fjol 50 procent högre än för män i genomsnitt, enligt Arbetsmiljöverket.
Arbete (TT) • Publicerad 29 maj 2019

Arkivbild.
Arkivbild.Foto: JONAS EKSTRÖMER

Annons

-Att vara ny på jobbet är en risk i sig. Forskning tyder på att risken är 4–6 gånger så stor att råka ut för en olycka under det första året, säger Heli Aarnipuro, projektledare för insatsen Ett hållbart arbetsliv.

Vid inspektioner märks ofta brister i den arbetsplatsförlagda introduktionen.

-Unga kanske inte känner till att det är farligt med någon typ av rengöringsmedel som skvimpar i ögonen.

Medan män är överrepresenterade bland de anmälda arbetsplatsolyckorna drabbas fler kvinnor av arbetsrelaterade sjukdomar.

-Kvinnor kanske också börjar utveckla sina arbetsskador i unga år, men det syns inte i statistiken, säger Heli Aarnipuro.

50 personer inom den svenska arbetskraften dog i fjol på jobbet till följd av en arbetsplatsolycka, 47 män och tre kvinnor. Ytterligare fem utländska medborgare som jobbade i Sverige dog i arbetsrelaterade olyckor. Dessutom tillkommer tre personer som dog på jobbet och var sysselsatta i arbetsmarknadspolitiska åtgärder – sammanlagt alltså 58 personer.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons