Annons
Nyheter

Utdragen fiskestrid i Luxemburg

Ända över midnatt satt EU:s fiskeministrar samlade utan att ännu kunna enas om nästa års fiskekvoter i Östersjön. Regeringen hoppas få ner torskfisket ytterligare – men räknar inte med något förbud för ålfiske.
Luxemburg • Publicerad 10 oktober 2017
Arkivbild
ArkivbildFoto: Thomas Johansson/TT

På väg in till EU-ländernas jordbruks- och fiskeministermöte i Luxemburg konstaterade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) att Sverige står tämligen ensamt när det gäller ett ålfiskestopp i Östersjön.

Annons

– Där är väl inte förhoppningarna så stora att få någon med. Men vi har ju ändå ett mandat som gör att vi kan vara med och påverka kvoterna på alla bestånd, sade landsbygdsministern, som tydligt hoppas att den svenska ållinjen i stället kan användas som påtryckningsmedel för de övriga fiskekvoter som nu ska sättas.

– Framför allt på torsken, både på östra och västra beståndet, så måste vi få ner de förslag som ligger på bordet, likaså på laxen, sade Bucht.

För torsken har EU-kommissionen föreslagit en oförändrad kvot i västra Östersjön jämfört med i år och en minskning i östra Östersjön med 28 procent.

Om det går att få ner de siffrorna ytterligare återstår ännu att se.

Fiskeministrarna inledde sitt möte vid tiotiden på måndagsförmiddagen och var fortfarande inte klara när klockan slog midnatt.

Vad gäller ålen hoppas Bucht att EU-kommissionens förslag om fiskeförbud ska bli en väckarklocka – även om det knappast går igenom redan nu.

– Jag tycker det ändå är bra att kommissionen har lyft upp ålen. Den är ju väldigt väldigt illa utsatt och det är bra att det kommer upp till diskussion. Det kan ju också göra att andra länder börjar ändra sin inställning till det här.

När är EU moget för ett större ålfiskeförbud? Om fem år?

– Sverige vill ju ha det nu, men mogenheten hos de andra verkar inte finnas i dag i alla fall. Men när det kommer törs jag inte spekulera i, sade Sven-Erik Bucht i Luxemburg.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons