Annons
Nyheter

Utländska ligor bakom hälften av alla inbrott

Organiserade stölder och it-bedrägerier ökar men rättsväsendet klarar inte sin uppgift, konstaterar Trygghetskommissionen i en ny rapport.
– Man använder gamla metoder på nya fenomen, säger Trygghetskommissionens ordförande Fredrik Reinfeldt.
Sverige • Publicerad 10 januari 2019
Foto: Øijord, Thomas Winje

Stölder och bedrägerier i Sverige ökar i omfattning – men sker nu i en helt ny skepnad.

Av de drygt 200 000 bedrägerier som anmäls årligen är nu cirka 60 procent it-relaterade, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet.

Annons

Den ökade rörligheten har möjliggjort att uppemot hälften av alla bostadsinbrott nu genomförs av internationella ligor, där en stod andel av stöldgodset transporteras utomlands.

– Vi är övertygade om att det här har en stor påverkan på tryggheten i samhället i stort. Som privatperson känner man sig dubbelt utsatt, eftersom den här typen av brott knappt utreds, säger Reinfeldt.

Trygghetskommissionen har haft i uppdrag av branschorganisationen Svensk Försäkring att göra en oberoende utredning på området, och slår fast att nya brottstyper också kräver nya metoder.

Polisens specialenhet mot it-relaterad brottslighet har inte nåt tillräckligt långt, hävdar Reinfeldt – och privata aktörer borde ges möjlighet att finansiera en del av det brottsutredande arbetet.

Privata aktörer, som med nya betallösningar också är de som drivit utvecklingen mot det kontaktlösa samhället, bör ta ett större ansvar, hävdar han.

Vad gäller internationella stöldligor bör polisen fokusera mer på kartläggning av de olika aktörerna och platserna där stödgodsen förvaras.

– När vi har tittat på hur de arbetar så slogs vi av att det var en sådan hög grad av professionalitet, det var nästan som paramilitära enheter, säger Reinfeldt. (TT)

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons