Annons

Utpekad i mastodontmål erkänner bedrägerier

Stora företag, banker och myndigheter har drabbats av grova dataintrång och bedrägerier. I dag åtalats åtta personer i en omfattande härva som omfattar tiotals miljoner kronor.
Den utpekade huvudmannen erkänner flertalet av bedrägerierna, men hävdar att han jobbat på uppdrag av andra.
Brott • Publicerad 18 september 2017

– Pengarna har inte gått till honom. Hans ekonomiska ersättning har varit väldigt blygsam, som jag ser det, säger försvarsadvokat Jan-Anders Hybelius till TT.

Enligt advokaten är fler inblandade än de som nu åtalas. Den utpekade huvudmannen nekar dessutom till att ligga bakom dataintrången.

Annons

Huvudmannen åtalas på samtliga åtalspunkter och det är bara han som åtalas för dataintrång. De övriga sju har i olika utsträckning varit inblandade i bedrägeribrotten, berättar förundersökningsledare Helena Ljunggren vid en pressträff.

Det handlar om grova bedrägerier för cirka 25,5 miljoner kronor och försök till grova bedrägerier på 15 miljoner kronor, berättar hon.

Ligan ska ha kommit över cirka 250 miljoner kronor, men åklagarna har valt att begränsa åtalet, rapporterar TV4 Nyheterna. Över 100000 mejl med skadlig kod ska ha sänts ut av ligan.

Enligt Kvällsposten ska bland andra Gekås i Ullared vara drabbat. Enligt åtalet ska bedragarna därifrån ha fått ut 2,4 miljoner kronor genom att hacka sig in i företagets datasystem. Även Swedbank ska på samma sätt ha bluffats på 4,3 miljoner kronor, Ikano Bank på 3,3 miljoner kronor och Resurs Bank på en miljon.

Även betalningsföretaget Klarna uppges ha lurats på 2,4 miljoner kronor och byggbolaget NCC på en halv miljon.

Den summan känner försvarsadvokat Jan-Anders Hybelius inte igen och enligt honom har ligan inte heller kommit över alla de 40 miljoner kronor som åtalet handlar om.

– Det är inga 40 miljoner som har betalats ut för i flera fall har finanspolisen spärrat kontona, säger han.

Sverigedemokraterna är en av de parter som fått mejl från ligan, men däremot tror sig partiet inte ha drabbats av ekonomiskt bedrägeri.

– Det finns inget som tyder på att partiet har drabbats. Tyvärr är det ju vanligt förekommande i samhället med sådana här mejl och vi har rutiner för hur dessa ska hanteras, säger Henrik Vinge, pressansvarig hos Sverigedemokraterna, till TT.

Tre eller fyra tjänstemän inom partiet fick ett mejl med koppling till intrångshärvan. Det var utformat som om det kom från en svensk kommun och påstods innehålla uppgifter om en incident kopplad till Sverigedemokraterna, berättar han för TV4.

Annons

Till mejlet fanns bifogat en bilaga, som påstods innehålla en incidentrapport. Själv klickade Henrik Vinge aldrig på bilagan, säger han.

För Malmö tingsrätts del blir den kommande rättegången en av de största någonsin vid domstolen. Totalt 55 rättegångsdagar är planerade. Förundersökningen innehåller över 20000 sidor och åtalet är på ett par hundra sidor.

Åtta personer åtalas för inblandning i grova dataintrång och omfattande bedrägerier på över 40 miljoner kronor.
Åtta personer åtalas för inblandning i grova dataintrång och omfattande bedrägerier på över 40 miljoner kronor.Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Åtta personer misstänks för bland annat grova bedrägerier, grova dataintrång, grovt häleri, grovt penningtvättbrott och grov urkundsförfalskning – för brott som begåtts i nästan ett år, från slutet av 2015 till och med ett tillslag den 3 oktober i fjol. Totalt handlar det om bedrägerier för mer än 40 miljoner kronor, enligt åklagarmyndigheten.

Huvudmannen åtalas på samtliga åtalspunkter: 60 stycken.

Rättegången börjar den 26 september.

TT

TT
Josefine GustafssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons