Annons
Nyheter

Utsatta migranter ska hjälpas hem

Libyen har kommit överens med EU och afrikanska ledare om att migranter som utnyttjas i landets läger snarast ska evakueras till sina hemländer, säger Frankrikes president Emmanuel Macron.
Elfenbenskusten/Libyen • Publicerad 30 november 2017
Foto: Geert Vanden Wijngaert

Beslutet kommer sedan Elfenbenskustens president Alassane Ouattara krävt "brådskande åtgärder" för att få ett slut på övergrepp och slavhandel av migranter i Libyen vid toppmötet mellan EU och Afrikanska unionen i Abidjan.

Ledare från bland annat Libyen, Frankrike, Tyskland, Chad och Niger "har beslutat att vid den här extrema nödsituationen evakuera dem som vill från Libyen", säger Macron.

Annons

Libyen kommer att identifiera de läger där barbariska scener har utspelat sig, enligt Macron, och landets FN-stödde ledare har garanterat tillgång till lägren.

Företrädare från FN, EU och AU erbjuder ökat stöd till FN:s internationella flyktingorganisation IOM för att hjälpa de afrikaner som vill återvända till sina hemländer, säger Macron.

KB/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons