Annons
Nyheter

Vädret hotar julgransflygning – dagens uppvisning inställd

Fritid • Publicerad 11 december 2018
Den närmaste veckan kan man se flygplan av modellerna SK 60, Jas 39 Gripen och TP 84 i granformation. Arkivbild.
Den närmaste veckan kan man se flygplan av modellerna SK 60, Jas 39 Gripen och TP 84 i granformation. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Försvarets årliga julgransflygningar låter vänta på sig. Dagens flygningar i granformation över Stockholm, Uppsala och Östergötland ställs in på grund av dåligt väder.

Det är inte första gången som julgransflygningarna ställs in. Förra året blev flera orter i Östergötland utan.

Annons

– Syns vi inte är det ingen idé att flyga, sa John Lidman, informationschef för Skaraborgs flygflottilj, till SVT Nyheter Sörmland då.

Nu återstår att se om övriga planerade flygningar blir av. På onsdagen är det tänkt att resten av Götaland och bitar av Svealand ska få sin chans att se de flygande julgranarna.

Tider för landets norra delar är inte fastställda än.

Detaljerad information om flygplan, tider och orter att bevittna julgranflygningarna på går att se på Försvarsmaktens hemsida.

Under onsdagen är det planerat att F17:s julgran ska flyga över länet.

Apropå de inställda flygningarna kommenterar Michael Lundquist, flygchef Blekinge flygflottilj, läget.

Finns det några parametrar som kan stoppa en flygning?

– Det är ju vädret. Vi kan inte förutsäga hur det blir. Vi vill ha 600 meters molnbas, alltså 600 meter mellan molnen och marken. Sen ska det vara fem kilometer sikt. Vi får titta vad meteorologen säger på morgonen. Vi kan inte flyga lägre än 300 meter med ett så stort förband.

TT
Jens OlanderSkicka e-post
Christoffer RobertssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons