Annons

Var femte bostad rivs i danska "getton"

Konsekvenserna av det så kallade gettopaketet som danska folketinget antog förra året börjar nu stå klara. Runt 3 200 av totalt 16 000 allmänägda bostäder i 15 särskilt utsatta områden ska rivas.
Danmark • Publicerad 16 juni 2019
Området Vollsmose i Odense är ett av de särskilt utsatta områden där rivningar planeras. Arkivbild.
Området Vollsmose i Odense är ett av de särskilt utsatta områden där rivningar planeras. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Ytterligare ett par tusen bostäder ska säljas till privata värdar eller göras om till äldre- eller ungdomsbostäder. Det visar tidningen av de utvecklingsplaner som kommuner och bostadsföreningar enats om, och som nu ska godkännas av regeringen.

I Esbjerg ska 116 av 580 lägenheter rivas i området Stengårdsvej, och ytterligare 160 lägenheter omvandlas. Några av dem som tvingas flytta kan få annan bostad i Stengårdsvej, medan en del får flytta till andra stadsdelar.

Annons

Peter Sandager, direktör för Ungdomsbo i Esbjerg, säger till tidningen att det blir en viktig uppgift att förhindra att omplacerade och socialt utsatta samlas i nya bostadsområden.

– Det är ett jättestort pussel. Vi riskerar att få samma historia igen, bara någon annanstans, säger han till tidningen.

Syftet med "ghettopakken" som det heter på danska är att helt avveckla de mest utsatta områdena fram till 2030.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons