Världen skakad av branden i Notre-Dame

Frankrike Artikeln publicerades
Nyheten om branden i Notre-Dame har skakat världen.
Foto: Thibault Camus/AP/TT
Nyheten om branden i Notre-Dame har skakat världen.

Nyheten om att medeltidskatedralen Notre-Dame i centrala Paris står i full brand försätter världen i sorg.

Vatikanens talesperson Alessandro Gisott säger att nyheten om branden spridit chock i påvens närhet.

"Vi uttrycker vår närhet med franska katoliker och med människor i Paris och vi försäkrar att vi ber för brandmännen och alla dem som gör allt som är möjligt för att hantera denna dramatiska situation", säger han i ett uttalande.

Sveriges statsminister Stefan Löfven säger att han följer branden med förskräckelse och förtvivlan.

"Ett av vår civilisations stora mästerverk står i lågor. Vi hoppas att Paris brandmän lyckas med sitt släckningsarbete, att ingen skadas och att Paris invånare känner omvärldens starka stöd", skriver han i en kommentar till TT.

USA:s president Donald Trump reagerade snabbt på Twitter: "Så fruktansvärt att se den kraftiga branden i Notre-Dame-katedralen i Paris".

Trump skriver vidare att det kanske hade fungerat att vattenbomba katedralen och att det är viktigt att agera fort.

"Med Frankrikes folk"

Tysklands förbundskansler Angela Merkels kansli skriver att katedralen är en "symbol för Frankrike och för vår europeiska kultur".

"De fruktansvärda bilderna av den brinnande Notre-Dame är smärtsamma", uttalar sig Merkels talesperson Steffen Seibert.

"Våra tankar går till våra franska vänner".

Även Storbritanniens premiärminister Theresa May uttrycker sin medkänsla med Frankrike. "Mina tankar är med Frankrikes folk i kväll och med räddningstjänsten som bekämpar den fruktansvärda branden", skriver hon.

Förkrossande att se

EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk förklarar att katedralen tillhör hela Europa. "Vi är alla med Paris i dag", skriver han.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström tycker att det är förkrossande att se branden. "Notre-Dame är verkligen ett globalt landmärke. Våra tankar är med Frankrikes folk och särskilt med de heroiska brandmännen i Paris", skriver hon.

Även Sveriges tidigare statsminister och utrikesminister Carl Bildt (M) reagerar på Twitter: "Det känns som om det är slutet på allting. Europa gråter", skriver han.

Uttrycker sorg

Norges statsminister Erna Solberg är förtvivlad över nyheten i vad hon kallar sin favoritstad. "Hoppas att så mycket som möjligt kan räddas", skriver hon.

Londons borgmästare Sadiq Khan uttrycker också sin sorg på Twitter: "Förkrossande bilder på Notre-Dame-katedralen i lågor. London står vid sidan av Paris i sorgen i dag".

FN-organet Unescos chef Audrey Azoulay skriver att organisationen noga följer situationen och står vid Frankrikes sida för att skydda och återställa det ovärderliga kulturarvet.