Varma rätter från Mellanöstern i Zeinas kök

Kristianstad Artikeln publicerades
Zeinas grytor och risrätter lockar mest i höst.
Foto: Ulrika Ekblom
Zeinas grytor och risrätter lockar mest i höst.

Om det är något som kan rädda en från att gå under i det skånska höstrusket är det väl riktigt fina böcker. Zeina Mourtadas första kokbok ”Zeinas kitchen” kan vara just en sådan.

Det började med en blogg under Zeinas föräldraledighet som snabbt utsågs till Sveriges bästa matblogg. Med den nya kokboken med recept från Mellanösterns alla hörn tar Zeina nu sin mammas mat vidare. Med vackra bilder och härligt papper är de svårt att inte falla för många av recepten – Zeina själv betraktar dem som skatter.

Zeina Mourtada för sin mammas recept vidare.
Foto: Ulrika Ekblom
Zeina Mourtada för sin mammas recept vidare.

Hon experimenterar inte med så mycket nytt, det här är gedigna, klassiska recept från Mellanösterns stora matnationer. Särskilt grytorna och risrätterna lockar i höst. Som auberginer fyllda med en god färssås, persiskt ris med gröna bönor eller den kurdiska kycklinggrytan tapsi med paprika och potatis. Rejält, varmt och trivsamt.

Foto: Ulrika Ekblom