Annons
Nyheter

Varmaste dagen i Uppsala – på över 70 år

Den extrema värmen håller i sig. På måndagen uppmättes 34,4 grader i Uppsala – den högsta temperaturen på 71 år. Det var även tropiska nätter på flera ställen i landet.
Väder • Publicerad 17 juli 2018
I går sattes nytt säsongsrekord i Uppsala då 34,4 grader uppmättes. Arkivbild.
I går sattes nytt säsongsrekord i Uppsala då 34,4 grader uppmättes. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Under måndagen slogs säsongsrekord i Uppsala när kvicksilvret nådde 34,4 grader – den högsta uppmätta temperaturen sedan 1947.

– Även om det varit ännu varmare tidigare så var det ett tag sedan, säger Sofia Söderberg, jourhavande meteorolog SMHI.

Annons

Det var även en tropisk natt på flera orter i landet under natten mot tisdag. En tropisk natt innebär att temperaturen aldrig går under 20 grader.

– Det är främst sydöstra kusten – lokalt längs Svealand och Götalands östra kust. I Karlskrona, Harstena, Utklippan, Fårösund och Söderarm, där höll sig temperaturen över 20 grader, säger Sofia Söderberg.

Torkan och värmen fortsätter annars att och breder ut sig över landet. Sedan i helgen råder klass 2-varning i länen Örebro, Västmanland, Södermanland, Uppsala och Stockholm. Men även boende i Östergötland, Dalarna samt Gävleborgs och Västernorrlands län brottas sedan flera dagar med mycket höga temperaturer och nu klass 1-varnar SMHI även för länen Gotland och Västernorrland.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons