Annons

Verstappen vann när Mercedes blev utan poäng

Max Verstappen tog sin andra seger för säsongen när han vann det händelserika formel 1-loppet på tyska Hockenheim. Tvåa blev Sebastian Vettel som avancerade från 20:e till andra plats.
Säsongsdominanten Mercedes hade en mardrömsdag då Valtteri Bottas tvingades bryta och totalledaren Lewis Hamilton hamnade utanför topp tio.
Bilsport • Publicerad 28 juli 2019
Max Verstappen vann ett kaosartat formel 1-lopp i Tyskland.
Max Verstappen vann ett kaosartat formel 1-lopp i Tyskland.Foto: Jens Meyer/AP/TT

Söndagens formel 1-lopp på tyska Hockenheim, det elfte för säsongen, lär summeras som ett av de klart mer händelserika när säsongen ska summeras. Sju förare tvingades bryta, Mercedes blev utan poäng och podiet innehöll en rejäl skräll.

Vann gjorde Red Bull Racings Max Verstappen. Nederländaren var en av få toppförare som klarade av att hantera regnet och de tuffa förhållandena på banan och kunde ta sin andra seger för säsongen.

Annons

– Det handlade om att inte göra för många misstag. Svåra förhållanden men fantastiskt att vinna, säger Verstappen i segerintervjun i Viasats sändning.

Starkt av Vettel

Bredvid sig på podiet fick han Sebastian Vettel, Ferrari och Toro Rossos ryske förare Daniil Kvyat. Andraplacerade Vettel hade ett mardrömskval i lördags på grund av motorproblem och tvingades starta från 20:e och sista plats.

Men skam den som ger sig. Samtidigt som flera andra toppförare hade en tung eftermiddag avancerade tysken uppåt i fältet och tog en imponerande andraplats.

– Det var ett långt race, det kändes som att det inte skulle ta slut ibland. Det var svåra förhållanden men jag är jätteglad, säger Vettel.

Kvyat tog en pallplats säsongen 2015 och söndagens tredjeplats var den första sedan dess för den 25-årige ryssen. Fyra blev även det en stor skräll i form av Lance Stroll. 20-åringen hade inför loppet inte varit bättre än nia den här säsongen.

Mardröm för Mercedes

För Mercedes, den stora dominanten den här säsongen, utvecklades söndagen till en mardröm. Totalledaren Lewis Hamilton fick fem sekunders tidsstraff efter en incident i samband med ett depåstopp. Olyckan fortsatte med elva varv kvar då han tappade kontrollen i en kurva och fick snurr på bilen. Hamilton slutade på elfte plats och blev utan poäng.

Dagen blev sedan totalförstörd för Mercedes när Valtteri Bottas tvingades bryta med sex varv kvar efter att ha fått sladd och åkt in i barriären, på samma ställe som Hamilton fick snurr på bilen. Finländaren hade dock mer otur än sin stallkamrat då bilen blev så pass förstörd att han tvingades bryta. Därmed blev Mercedes helt utan poäng för första gången den här säsongen.

Anton Johansson/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons