Villapriserna ökar igen

Hässleholm Artikeln publicerades
Villor från ovan.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Villor från ovan.

Villapriserna har ökat kraftigt det senaste kvartalet. Priserna på bostadsrätter föll däremot.

Statistiken för det senaste kvartalet visar att kvadratmeterpriset för villor stiger med i snitt 2,9 procent i Skåne. I Hässleholm är utvecklingen betydligt starkare, där priserna gått upp med 5,4 procent. Snittpriset ligger nu på 13 166 kronor kvadratmetern. Villapriserna ligger fortfarande en bra bit under snittet i Skåne, som är 25 290 kronor kvadratmetern.

Villapriserna är lägst i Östra Göinge, Osby, Perstorp, Bromölla och Örkelljunga. Det högsta prisläget återfinns i Lomma, Vellinge, Malmö, Lund och Båstad. Skillnaderna inom länet är som bekant stora. Man får nästan fem villor i Östra Göinge för samma pris som en i Lomma.

På helårsbasis har villapriset stigit med 4,8 procent i Hässlehom (Skånesnittet är 3,2 procent).

Kvardratmeterpriset på bostadsrätter går i motsatt riktning och sjunker med 4,9 procent det senaste kvartalet (snittpris 11 127 kronor per kvadratmeter). På helårsbasis har priset dock ökat med 9,3 procent.

Statistiken kommer från Länsförsäkringar och Svensk Mäklarstatistik.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.