Annons

Ny Wimbledonregel förvånar Djokovic

Att domare benämner kvinnor efter deras civilstånd i slutet av varje game och match har varit en lång tradition i Wimbledon.
Men i år är det slut med det.
Tennis • Publicerad 2 juli 2019
Heather Watson välkomnar förändringen i Wimbledon. Arkivbild.
Heather Watson välkomnar förändringen i Wimbledon. Arkivbild.Foto: Ben Curtis/APTT

"Game, set and match, Mrs Williams", har varit en vanlig fras i Wimbledon. Serena Williams har vunnit den anrika tennisturneringen sju gånger.

Men den frasen kommer inte höras i år – och det beror inte på Serena Williams tveksamma form efter att ha kämpat med en knäskada stora delar av året.

Annons

I stället handlar det om att Wimbledon har rivit upp en av sina traditioner: att domarna benämner de kvinnliga spelarna efter deras civilstånd i slutet av varje game och match.

Det vill säga användandet av "Miss" eller "Mrs" tas bort och damerna benämns, likt herrarna, bara vid efternamn.

"Vara konsekvent"

– Det handlar om att vara konsekvent med hur det ser ut för herrarna, säger en taleskvinna om ändringen.

En annan taleskvinna för Internationella tennisförbundet menar att det inte finns några regler kring frågan i grand slam-turneringarnas regelbok, men att Wimbledon varit ensamt om att benämna kvinnors civilstånd.

– Så vitt jag vet var Wimbledon den enda grand slam-turneringen som använde sig av 'Miss' eller 'Mrs' före de kvinnliga spelarnas efternamn. Nu är den i linje med de andra grand slam-turneringarna, säger hon.

"Förvånad"

Förändringen välkomnas av brittiskan Heather Watson, även om hon medgav att hon inte noterade ändringen under sin segermatch mot Caty McNally, USA.

– Jämlikhet är alltid bra. Men jag märkte det inte ens ute på planen, säger hon.

Den manlige världsettan Novak Djokovic säger sig stå bakom förändringen, men tillägger att han uppskattade traditionen.

– Jag tyckte att det var väldigt unikt och speciellt. Det är inte lätt att ändra på traditioner som har funnits så länge, jag är förvånad över att de har gjort det, säger han.

"Miss" eller "Mrs" kommer dock fortfarande att användas vid regelbrott, medicinska utrop och utmaningar.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons