Annons
Nyheter

Ytterligare brandflyg kan komma till Sverige

När de omfattande skogsbränderna fortsätter att rasa på många håll i Sverige har MSB nu efterfrågat ännu fler brandflygplan, utöver de två italienska som redan är inkallade.
Samtidigt går räddningstjänsterna ute i landet på högvarv och även MSB har börjat avbryta sin egen personals semestrar för att ha beredskap.
Bränder • Publicerad 18 juli 2018
Italienska brandflygplan kommer i första hand att prioritera Jämtland då det just nu är det enskilt största branden.
Italienska brandflygplan kommer i första hand att prioritera Jämtland då det just nu är det enskilt största branden.Foto: Maja Suslin/TT

I dag ska de italienska brandflygen börja vattenbomba det för tillfället värsta brandområdet i Jämtland. Just nu är området vid Fågelsjö-Lillåsen den enskilt största branden. Den sträcker sig över 2 500 hektar och sprider sig tio kvadratmeter varje minut.

– Det finns även andra allvarliga pågående bränder i Dalarna och Gävleborg men vi prioriterar branden i Jämtland först eftersom den är störst och den har den snabbaste spridningseffekten, säger Britta Ramberg, operativ chef för brandinsatsen på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) till TT.

Annons

MSB har dock skickat ytterligare förfrågan till EU:s civilskyddsmekanism om fler brandflyg, utöver de två italienska brandflyg som redan är inkallade

– Nu är det fokus på brandsläckningsflygen och se hur vi kan använda dem under dagen på bästa och mest effektiva sätt. Och att vi följer upp förfrågan om ytterligare helikoptrar och brandsläckningsflyg och ser vad det finns för möjligt för andra länder att stödja det, säger Britta Ramberg.

MSB har även börjat avbryta sin egen personals semestrar för att vara i beredskap.

– Man behöver säkerställa på olika håll att man inte bara har kapacitet här och nu utan även över tid. Så ja, vi har börjat kalla in folk från semestrarna, så att vi har en tillräcklig organisation för att kunna hantera det här, säger Britta Ramberg.

I Ljusdals kommun evakuerades på tisdagen 55 personer i områden kring byarna Enskogen, Ängra och Kårböle, där bebyggelse som ligger i vindriktningen hotas. Räddningstjänsten uppgav under kvällen att tre av de fem bränderna i kommunen inte var under kontroll.

– Det ser inte bra ut. Det brinner okontrollerat. Spridningen går snabbt nu, sade Torbjörn Wannqvist, räddningstjänstens befäl i beredskap, till TT.

Dalarna och Gävleborg skulle först få hjälp av brandflygen, men efter att situationen såg något bättre ut i Älvdalen, enligt P4 Dalarna , omprioriterade MSB.

I Härjedalen har runt 60 fastigheter evakuerats i Olingdal, Olingsjövallen och ett område runt Härjeåsjön söder om Sveg. Även Lillhärdal kan komma att utrymmas.

"Det är ovisst om vi behöver evakuera Lillhärdal under onsdagen men vi förbereder oss för värsta scenariot. Vi behöver hjälp från luften för att stoppa branden. I värsta fall kan vi behöva evakuera Lillhärdal, det beror på brandförloppet", sade kommunalrådet Anders Häggkvist på tisdagskvällen, enligt Härjedalens kommuns hemsida.

Under tisdagskvällen begärde Sverige ännu fler helikoptrar från EU.

De italienska brandflygplanen kommer att stanna i Sverige i åtta dygn.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons