Open

Äppel, päppel…

Open Artikeln publicerades
Glasflaskor, Ica Maxi, från 14,90 kr. 17 bilder
Glasflaskor, Ica Maxi, från 14,90 kr.

När man bor i ett av de mest äppeltäta ställena i Sverige då får man ju gå loss lite extra på bästa frukten som är lika god att pressa som i paj.

Äpplesaft

(ca 2 liter)

2 kg syrliga äpplen

4 citroner

1 liter vatten

3 tsk citronsyra

6 dl strösocker /liter avrunnen saft

1. Skölj äpplena och dela dem i mindre bitar. Lägg bitarna i en gryta och häll på vattnet. Sjud under lock i 20 minuter.

2. Häll upp i silduk och låt självrinna i 30 minuter. Pressa saften ur citronerna och blanda med äpplesaften.

3. Mät saften och häll tillbaka den i den nu rengjorda grytan. Koka upp. Tillsätt socker, 6 dl per liter saft, och citronsyra och koka upp igen. Skumma noga.

4. Häll upp på varma, väl rengjorda flaskor. Förslut. Förvara kallt.

5. Om det inte finns plats för förvaring i kylskåp tillsätts konserveringsmedel. Äpplena kan även kokas i en Saft-Maja.

Äpplesylt med ingefära

(ca 1 liter)

1 kg syrliga äpplen

1 tsk riven, färsk ingefära

2 dl vatten

saft och skal från 1 citron, gärna obesprutad

1/2 kg strösocker

1 krm natriumbensoat

1. Skala, kärna ur och klyfta äpplena tunt.

2. Blanda äpplen, ingefära, vatten, citron och strösocker i en gryta och sjud under omrörning i cirka 30 minuter.

3. Tag grytan från värmen. Skumma. Tillsätt natriumbensoatet.

4. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara kallt.