Open

Äppel, päppel…

Open
Glasflaskor, Ica Maxi, från 14,90 kr.
Glasflaskor, Ica Maxi, från 14,90 kr.
Juicepress, Slowjuicer (HR1894/80), Philips, Ica Maxi, 2 599 kr.
Juicepress, Slowjuicer (HR1894/80), Philips, Ica Maxi, 2599 kr.
Äppeldelare med behållare, Cervera, 149 kr.
Små pajformar (12 cm), Cervera, 79 kr/st.
Små pajformar (12 cm), Cervera, 79 kr/st.
Glaskanna, Rusta, 149 kr.
Ugnsform, ÖoB, 79,90 kr.
Glasburk med lock, Clas Ohlson, 29,90 kr.
Skalkniv, SwissClassic, Victorinox, Royal Design, 55 kr.
Skalkniv, SwissClassic, Victorinox, Royal Design, 55 kr.
Pajform, Staub, Royal Design, 299 kr.
Blender (800 W), Smeg, Elon El & Energi, 2195 kr.
Blender (800 W), Smeg, Elon El & Energi, 2195 kr.
Foto: Dansukker

När man bor i ett av de mest äppeltäta ställena i Sverige då får man ju gå loss lite extra på bästa frukten som är lika god att pressa som i paj.

Artikeln publicerades 27 september 2017.

Äpplesaft

(ca 2 liter)

2 kg syrliga äpplen

4 citroner

1 liter vatten

3 tsk citronsyra

6 dl strösocker /liter avrunnen saft

1. Skölj äpplena och dela dem i mindre bitar. Lägg bitarna i en gryta och häll på vattnet. Sjud under lock i 20 minuter.

2. Häll upp i silduk och låt självrinna i 30 minuter. Pressa saften ur citronerna och blanda med äpplesaften.

3. Mät saften och häll tillbaka den i den nu rengjorda grytan. Koka upp. Tillsätt socker, 6 dl per liter saft, och citronsyra och koka upp igen. Skumma noga.

4. Häll upp på varma, väl rengjorda flaskor. Förslut. Förvara kallt.

5. Om det inte finns plats för förvaring i kylskåp tillsätts konserveringsmedel. Äpplena kan även kokas i en Saft-Maja.

Äpplesylt med ingefära

(ca 1 liter)

1 kg syrliga äpplen

1 tsk riven, färsk ingefära

2 dl vatten

saft och skal från 1 citron, gärna obesprutad

1/2 kg strösocker

1 krm natriumbensoat

1. Skala, kärna ur och klyfta äpplena tunt.

2. Blanda äpplen, ingefära, vatten, citron och strösocker i en gryta och sjud under omrörning i cirka 30 minuter.

3. Tag grytan från värmen. Skumma. Tillsätt natriumbensoatet.

4. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara kallt.