Open

Vägvisare till vegomaten

Open Artikeln publicerades
7 bilder
Foto:Sprisse Nilsson

Hon är känd från tv-programmet Vegorätt, nu är Karoline Jönsson från skånska Janstorp aktuell med två vegetariska kokböcker: ”Det goda gröna” som kom i början av sommaren och ”Den goda gröna julen” som ges under hösten.

Text: Katarina Melvinger Foto: Sprisse Nilsson

Karoline Jönsson har en synnerligen hektisk tid bakom sig.

Så fullproppad som den har varit med projekt och matskapande att hon lite kände det som att hon ägnade sig åt någon slags massproducerande verksamhet.

– Jag tar det lugnare nu och det är väldigt skönt. Jag har skrivit två kokböcker på kort tid, innan dess tv-programmet och matbloggen och så en hel del enskilda uppdrag som jag har för mattidningar och andra. För första gången på flera år så tog jag sommarsemester, fem hela veckor, säger Karoline Jönsson, som tar emot i det charmiga gamla huset med stor trädgård med frukt- och grönsaksodlingar och frigående höns.

– Det har varit så intensivt att jag har haft svårt att hinna med. Den här säsongen har jag knappt odlat något i min trädgård, och matbloggen har jag lagt på vänt.

Bloggen ”Det gröna skafferiet” var startskottet för hennes framgångsrika verksamhet som matkreatör. Där fick läsarna följa livet på gården och ta del av hennes vegetariska, oftast helt växtbaserade, recept.

Sedan gick det undan. Efter bara fyra månader vann ”Det gröna skafferiet” Stora matbloggspriset och Bonniers hörde av sig om att göra en bok. Förra våren blev Karolines första kokbok ”Det gröna skafferiet” klar. En bok hon vann priser för och som har översatts till fler språk.

Svt hörde av sig och ville att hon tillsammans med Elenore Bendel-Zahn skulle vara programledare för det första helvegetariska matlagningsprogrammet, Vegorätt.

För att spä på det osannolika flytet är hon nu alltså aktuell med två kokböcker till, båda ges ut i år. ”Det goda gröna” och ”Den goda gröna julen”.

Förutom skapa recepten så skriver och fotograferar hon allt själv.

”Det goda gröna” var ett hjärteprojekt som stod henne nära. Hon ville knyta ihop maten med odlandet, berätta om båda. Om att man inte behöver vara så oerhört kunnig och att det inte är svårt. Det går bra att prova sig fram.

– Jag har naturligtvis lärt mig jättemycket om odling under åren, men det jag främst vill förmedla är inspiration. Få folk att våga och vilja odla själva.

– Vad är det värsta som kan hända? Jo, att växten dör eller växer dåligt. Det är inte hela världen.

– Recepten är ganska enkla, jag följer säsongens råvaror och tipsar även om vildväxande ätliga växter och råvaror.

I boken om julmaten är konceptet stramare.

– Jag har funderat väldigt mycket på hur nyskapande man egentligen ska vara. Många vill ha julen traditionell. Det finns olika alternativ. Man kan tänka att man ska inspirera dem som bara vill ha in några gröna alternativ på det annars så köttiga julbordet, eller så vänder man sig till dem som vill ha en helt grön jul.

– Det gäller att ha en balans där och egentligen så tycker jag att det veganska köket står bra på egna ben. Man behöver inte eftersträva köttextur.

Men hon är inte helt renlärig där.

– Nej, jag har med recept som till exempel en inläggning med de klassiska Brantevikskryddorna. Det påminner om Brantevikssill men sillen är utbytt, jag använder svamp i stället.

Ett annat exempel är receptet på panerad ”fisk”.

– Det är egentligen gröt som är panerad. Tillsammans med klassisk fisksås och potatismos ger måltiden en helhetsuppelvelse av att man har ätit fisk.

Fakta

Blåbärscheescake

Botten:

2,5 dl solroskärnor

2 msk kokosolja

2 msk agavesirap

1 krm kardemummakärnor

Fyllning:

2 dl cashewnötter

2 msk kokosolja

100 g vit choklad

2 msk vatten

2 dl blåbär

1 msk agavesirap

1 krm vaniljpulver,

0,5 citron, saften plus rivet skal

1. Börja med att blötlägga cashewnötterna i minst fem timmar.

2. Gör botten: Mixa solroskärnorna till ett mjöl. Smält kokosoljan och blanda samman med solrosmjöl, agavesirap och mortlade kardemummakärnor.

3. Lägg plastfolie över botten på en springform och tryck ut degen jämnt i formen.

4. Gör fyllningen: Smält kokosoljan i en kastrull, tillsätt chokladen och rör om tills all choklad har smält.

5. Häll av blötläggningsvattnet till cashewnötterna och mixa dem med 2 msk vatten och blåbär. Häll i den smälta chokladen, agavesirap, vaniljpulver, citronsaft och citronskal. Mixa till en slät krämig mousse. Häll moussen över botten.

6. Låt kakan stå några timmar i kylskåp tills den har stelnat.

Visa mer...