Open

Design och finkaffe med sexans spårvagn

Open Artikeln publicerades
Högst upp i gamla Arabiafabriken ligger museet.
Foto:Ingela Rutberg
Högst upp i gamla Arabiafabriken ligger museet.

Hav, ljus, jugendhus och design är mitt Helsingfors.

Precis som i Stockholm är havet alltid nära, men Helsingfors har en jugendsjäl och lökkupoler som ger staden en nästan mytisk känsla. Och samtidigt, på andra sidan Långa bron, ligger arbetarstadsdelen Berghäll där Aki Kaurismäki och andra gärna spelar in film och där gamla ölhak förvandlas till hipsterkvarter med droppkaffe.

Ett bra sätt att uppleva allt detta på samma resa är att ta spårvagn 6 från den pampiga järnvägsstationen från 1909 mot Arabia. Praktiskt nog är alla platser och gator skyltade på både finska och svenska. Kliv av på Hagnästorget och ta gärna en titt på den charmiga saluhallen innan du går till Tredje linjen. Där hittar du först Kolmonen, där man kan få gourmetmat för tio euro till lunch.

Lite längre uppför backen ligger Good life coffee som serverar kaffe för finsmakare, där mycket koncentrerade män med skägg kan ses läppja på en kopp droppkaffe. Och bara några meter längre upp ligger Sandro som varje fredag serverar Marrakesh madness, stor marockansk buffé.

Men den som vill hitta ett ännu mer speciellt kaffeställe återvänder nerför backen till Hagnäs, kliver på sexans spårvagn mot Arabia igen, hoppar av på Brädgårdsgatan och följer Backasgatan till Päijännevägen 29. Där ligger Helsingfors Kafferosteri som är både mysigt och har riktigt gott kaffe, som även andra kaféer i stan använder sig av. Efter detta stopp kan man följa gatan till Tavastvägen förbi de fina trähusen som är bland de få bevarade trähus som finns i Helsingfors.

Från Hauhoparkens hållplats kan man fortsätta med spårvagn 6 hela vägen ut till Arabia. Där ligger den gamla porslinsfabriken med en nybyggd outletbutik i botten och ett gammalt museum högst upp som kanske inte är så flashigt, men en dröm för en porslinsnörd som jag. I stort sett alla kaffekoppar som jag minns från 70-talet står på parad i montrarna där.

Du som, liksom jag, är svag för den finska designens rena, raka linjer kan ta sexans spårvagn tillbaka till centrum och strosa vid Esplanaden, där de stora butikerna ligger på rad: Iittala, Marimekko, Artek och Finlayson. Vill du veta mer om finsk designhistoria har Designmuseet på Högbergsgatan 23 en både informativ och vacker utställning där man kan frossa vidare i glas, porslin, möbler och kläder. I sommar, till den 1/8, ordnas dessutom en specialutställning om glasformgivaren Tapio Wirkkala, som föddes för hundra år sedan.

Och glöm inte att titta upp när du passerar hörnet Kaserngatan-Ulrikasborgsgatan bara ett kvarter från museet. Högst däruppe i den fyrkantiga tornbyggnaden hade Tove Jansson sin ateljé, tyvärr inte öppen för besökare.

Fakta

Matnyttiga tips

Kafé och mat:

Torgkaféer på Hagnästorget eller Sandvikstorget med hembakta örfilar (stora kanelbullar) och vanligt bryggkaffe, trevligt att sitta omringad av finska och svenska i solen och vinden.

Konditoria Hopia, Norra Hesperiagatan 9, grundat 1949 av Emma Hopia som flydde från Karelen. Även om ägarna har skiftat är kaféet fortfarande känt för sina goda karelska piroger som president Kekkonen alltid beställde. Interiören är densamma som 1949. Litet och mysigt, var beredd att tampas med stammistanterna om borden.

Levant, Bulevardi 15, har riktig finfalafel för cirka tio euro, och även andra libanesiska mezerätter.

Sevärda miljöer:

Passa på att gå in på Hotell Sokos Vaakuna, Stationsplatsen 2, och ta en titt på lobbyn. Träpanel, fåtöljer, takkronor, alltihop är original från 1952 då hotellet öppnades inför olympiaden.

Vackra jugendkvarter kan du hitta i den centrala stadsdelen Skatudden med hus från 1901 till 1910, fulla av fantasifulla detaljer med bland annat växt- och djurmotiv från finsk natur.

Tempelplatsens kyrka, vid slutet av Fredriksgatan, bokstavligen nedsänkt i berget 1969, med tak av koppar och skrovliga bergväggar. Mäktig men lite svår att finna ro i bland alla turister.

Visa mer...