Open

Ett vattenhål för hela Kristianstad

Open Artikeln publicerades
På Fenix kan man beställa öl, latte eller dra dit vännerna för en afterwork.
Foto:Lasse Ottosson
På Fenix kan man beställa öl, latte eller dra dit vännerna för en afterwork.

Fikakollen njuter av en fyllig kladdkaka, en morotskaka, varm choklad med grädde och marshmallows, latte och får en fläkt från kontinenten på nya Café Fenix där alla verkar trivas.

I en hörna sitter ett gäng i 30-årsåldern och diskuterar ett projekt. På uteserveringen dricker ett äldre par varsin öl. Bredvid dem pågår en affärslunch mellan två kostymklädda män. Några ungdomar äter cookies och dricker latte. En barnfamilj reser sig upp och lämnar ett bord fyllt med muffinssmulor.

Nya Café Fenix gjorde flera generationer nostalgiska när de öppnade igen 2007. Lokalen har en gedigen kaféhistoria med ursprung från 30-talet. Vi gissar – nej, vi vet – att majoriteten av Kristianstadsborna någon gång har besökt fiket.

Det märks att Fenix vårdar sitt historiska caféarv. Man gör det på sitt eget sätt genom att försöka skapa en retrokänsla.

Musiken är en blandning av jazz med nedtonade poplåtar. Kakorna är klassiska. Stämningen är lugn och personalen välkomnande.

På våra tallrikar hamnar en kladdkaka med vispad grädde och en morotskaka. Kladdkakan utmärker sig med sin rika, intensiva chokladsmak, uttagen i precis rätt minut. Allt i bakväg är gjort av Axelssons Conditori som ligger några kvarter bort. Tillsammans med en latte och varm choklad fylld av grädde och marshmallows smyger vi in i ett av alla hörn med utsikt mot uteserveringen.

För två månader sedan fick Café Fenix en ansiktslyftning. Disken byggdes på ett sätt så att mötet med gästen sattes i fokus. Satsningen gjordes i samband med att Galleria Boulevards andra del slog upp dörrarna i slutet av mars. Intressant. Kedjecaféerna i köpcentret verkar ha gett de redan etablerade city-caféerna en match. Och det gäller att svara. Vara på tårna, bli bättre. Den som vinner på det är alla cafégäster. Grattis Kristianstad.

Kring lunch ringlar kön ut på gatan. Folk turas om att hålla upp dörren. Caféet påminner om kontinentens ställen som blandar bar- och cafékänsla. Det går både att få en latte och en lokalproducerad öl.

På Facebook beskriver sig Café Fenix som ”ett gammaldags café i modern tappning där trivsel é viktigare än etikett”.

Vi ämnar att hålla med.

Josefine Gustafsson

Lukas Ernryd

Fakta

Checklistan

Vanligt kaffe kostar: Servering 24 kronor, avhämtning 20 kronor.

Lunch: Erbjuder snäppet mer än en vanlig cafélunch. Har ett par pastavarianter, chili con carne, gulasch och grillade mackor. Soppor på vintern.

Frukost: Har ett frukostpaket med fralla, kaffe och juice. Även mackor och smoothies.

Gluten/laktos/ägg/nötfritt: Det mesta är laktosfritt från början. Erbjuder glutenfria alternativ till mycket förutom pastan. Har nötfria och äggfria alternativ.

Barnvänligt: Ja, ligger på markplan. Har barnstolar och god svängradie för barnvagnar.

Uteservering: Ja, mot Östra Storgatan.

Visa mer...

Fakta

Tempen

Kändisfaktorn: Ja, bedöm själv. En Artmade-sångare ser du garanterat dagligen. Och sitter du tillräckligt länge kommer säkert Martin Nygren bära ut två tallrikar gulasch. Annars är de flesta från IFK Kristianstad stammisar. På det mer nationella planet har skådespelarna Björn Kjellman, Lena Endré och Pernilla August synts i lokalen.

Stamgästfaktorn: Skyhög.

Kristianstadsfaktorn: Skyhög II. Väldigt blandat med folk, från barnfamiljer till pensionärer.

Visa mer...

Fakta

Café Fenix

Var: Östra Storgatan 69

Öppet: Måndag - Fredag 9–18. Lördag 10-16.

Visa mer...

!

Missa inte!

”Uteserveringen”

Visa mer...