Open

Felicia har hittat sitt rätta ansikte

Open Artikeln publicerades
Felicia Molin med vardagssmink. 13 bilder
Foto:Tommy Svensson
Felicia Molin med vardagssmink.

Varje kväll en hel sommar tränade Felicia Molin på att sminka drag. I den glittriga dragvärlden har hon hittat sig själv.

Ett bord fullt av smink, penslar och speglar, vilken dröm. För Felicia Molin är det vardag. Det är hennes värld. Och ute i den stora världen är hon del av en större gemenskap, dragcommunityn, med vänner i Tokyo, Tyskland och USA.

– Folk ser mitt smink och tänker ”wow!”. Jag lägger ut mina bilder på Instagram och tar det som det kommer. Ibland får jag erbjudande om att sminka andra.

Allt började när hon upptäckte dragartisten Alaska i dokusåpan ”RuPaul’s Drag Race”. De tävlande visar upp sig på catwalken och får poäng för sina framträdanden. Hon blev snabbt fast och slukade säsong efter säsong.

Felicia som alltid varit intresserad av smink började experimentera själv. Först med vanligt smink, sedan med specialsmink som hon köper via nätbutiker. Dyrare, men håller bättre, säger hon.

Men ibland funkar det lika bra med limstift, som när hon vill trolla bort sina egna ögonbryn och måla dit nya högre upp i pannan.

– Jag lägger några lager lim så att det blir slätt och så pudrar jag med genomskinligt eller färgat puder.

Oftast sminkar hon sig bara hemma och lägger ut bilder på Instagram, men ska hon på dragshow är hon förstås fullt sminkad.

Just den dag vi träffas har hon vardagssminkning, bara röd ögonskugga ut i ögonvrårna och sina egna ögonbryn på rätt ställe. Eller rättare sagt, vardagssminkning för att vara tjej, hade hon varit kille hade det varit annorlunda.

– En kille hade lätt kunnat kalla det här drag. Killar kan komma undan med lättare sminkning.

Samtidigt är det en särskild utmaning att dragsminka män. Skäggstubben skapar skuggor som måste trollas bort.

– Man får använda mer täckande foundation. Man måste verkligen täcka över för att kunna lyfta fram något annat. Skäggstubb slår i blått, då måste man färgkorrigera med orange, säger Felicia som sminkat både tjejer och killar.

Christer Lindarw och Lasse Flinckman är de första som dyker upp i mitt huvud när hon berättar, men deras dragsminkning är bara en typ, pageant drag, som på svenska blir ungefär skönhetstävlingsdrag.

En mer extrem gren är club kid drag som använder helt täckande foundation för att sedan måla ett nytt ansikte ovanpå.

– Jag vet jättemånga som täcker allt i ansiktet och målar så att det ser ut som en tavla. Eller så målar de sig helt i silver och guld, säger Felicia.

Men tjejer som gör drag, hur vanligt är det? Felicia säger att det var rätt ovanligt tidigare, men nu blir de allt fler.

– Tjejer kallas ibland för bio queens eller faux queens när de gör drag. Men jag håller med många andra om att det borde vara okej även för tjejer att kalla sig drag queens.

Så fort hon får en idé skissar hon den var hon än är, på bussen eller i skolan där hon går i bildklass. Väl hemma börjar hon testa. Vissa sminkningar tar en till två timmar, andra fyra till sex timmar.

– Man måste låta det ta tid. Mest för att det tar tid att finslipa allting. Många frågar hur jag gör alla linjer. Jag får ta bort dem om det inte funkar och göra om. Man kan träna på det innan, men ibland går det bara inte, det vill sig inte.

Vad gör man då?

– Våga göra något galet! Om det är svårt att täcka, använd glitter i hela ansiktet. Det är bara coolt.

Träna, träna, träna är hennes bästa tips. Själv kollade hon youtubefilmer och försökte göra likadant. Ett helt sommarlov satt hon varje kväll och sminkade sig tills hon var nöjd. Med tiden har hon skapat sin egen stil, en signaturlook.

– Jag brukar ha stark eyeliner och vitt under ögonen, väldigt skarpa kindben och skarpa linjer vid näsan. Jag gillar att sticka ut. En gång gjorde jag glitter rinnande ur ögonen. Det var rätt extremt. ”RuPaul’s Drag Race” är inne på nionde säsongen där Lady Gaga är gästdomare. Många fler än de som själva håller på med drag tittar. Ändå väcker dragsminkning uppmärksamhet. Det märker Felicia också, men hon har bara fått nyfikna och positiva kommentarer.

– Ibland träffar jag människor som säger ”oh my God”. De har ingen insikt i dragcommunityn, men tycker att det är coolt och vill testa.

Hennes föräldrar stöttar henne fullt ut.

– När man sätter sig in i den världen är det häftigt. Det är fantastiskt när man har ett sånt driv. Jag är tokstolt över Felicia. Det är en styrka att våga vara den man är som tonåring, säger mamma Karin Nilsson.

För Felicia har dragsminkningen blivit en självklar del av livet. Förra sommaren kunde hon inte vara med på Pridefestivalen i Kristianstad, men i år tänker hon gå. Och kan gärna tänka sig att sminka både sig själv och andra.

Även om sminkningen är glammig går drag djupare än så.

– Det är ett sätt att visa vem jag är, ett sätt att få ut min kreativitet. Man visar vem man är inombords. Jag känner mig som mest confident när jag är drag. Jag är helt säker då.

Vad är det bästa?

– Hela dragkulturen är accepterande. Om du känner dig annorlunda vänd dig till dragcommunityn. Det öppnar en dörr till något nytt.

Varje kväll en hel sommar tränade Felicia Molin på att sminka drag. I den glittriga dragvärlden har hon hittat sig själv.

Fakta

Felicia Molin

Ålder: 16 år.

Bor: Bockeboda.

Gör: Går i bildklass på Nosabyskolan.

Intressen: Dragsminkning.

Följer: Dragartisterna Adore Delano, Linux, Trixie Mattel och många fler.

Drömmer om: Att kunna fortsätta med smink och göra något av det.

Visa mer...

Fakta

Felicias bästa tips

Tänk på hur ansiktet ser ut. Om man har rundare ansikte kan man contoura mer för att det ska se smalare ut.

Glitter i hela ansiktet funkar alltid.

Trolla bort skuggor från skäggstubb eller under ögonen med röd eller orange concealer.

Basprodukter är bra att köpa i nätbutiker, men glitter och ögonskugga kan man hitta var som helst.

Hitta den teknik som är bäst. Experimentera dig fram.

Visa mer...

Fakta

Olika typer av drag

Pageant drag: Skönhetstävlingsdrag. Klassisk drag där män sminkar sig och klär sig som kvinnor.

Club kid drag: Uppstod i slutet av 1980-talet på dansklubbar i New York. Handlar om att skapa konstverk, inte förvandla sig till kvinnor. Vissa målar sig helt i guld eller silver.

Visa mer...