Open

Glad påsk med en vårlig buffé

Open
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:

Fira påsken med att bjuda på en liten buffé. Smörgåstårta med fin smak av varmrökt lax är en given succé och väldigt enkel att göra. Räkrullen är ett gammalt recept som hängt med sedan gymnasiet, en riktig trotjänare och fantastiskt god, tack Cecilia! Avsluta med en riktigt god chokladkaka som garneras med lite påskgodis och serveras med en klick grädde.

Artikeln publicerades 22 mars 2017.

Sallad med kyckling och pocherat ägg

6 port

600 g kycklingfilé

chiliexplosion, salt

2 msk smör

1 påse, 65 g, sallad

2 avokado

saften av 1/2 citron

250 g sparris

6 ägg

2 msk ättiksprit 12-procentig

Dressing:

2 msk flytande honung

1 msk pressad citronsaft

2 msk rapsolja

Gör så här:

1. Krydda kycklingen med chiliexplosion och salt och stek den i smör i stekpanna. Stek den klart under lock tills innertemperaturen är 70°. Låt kycklingen vila i 10 minuter.

2. Skölj och slunga salladen torr. Lägg upp den på ett stort fat. Dela avokadon och gröp ur köttet med en sked. Droppa citronsaft över avokadon och lägg den på salladen.

3. Bryt av nedersta biten på sparrisen och koka den i 3 minuter i saltat vatten. Spola den i kallt vatten och låt rinna av. Lägg den på salladen. Skiva kycklingen och fördela på fatet.

4. Koka upp en traktörpanna med vatten och ättiksprit och lite salt. Rör runt i vattnet så det blir en virvel. Knäck ett ägg i taget i en kopp och låt glida ner i vattnet, koka två eller tre i taget. Låt sjuda i 3 minuter. Ta upp med en hålslev och rinna av på hushållspapper. Lägg äggen på salladen och krydda med chiliexplosion.

5. Rör ihop honung, citronsaft och olja och krydda med salt och peppar. Ringla över salladen.

Cecilias räkrulle

6 portioner

125 g smör

2 1/2 dl vetemjöl

3 dl mjölk

4 ägg

Fyllning:

200 g champinjoner

3 msk smör

1 dl vetemjöl

3 dl mjölk

1 1/2 dl vispgrädde

3 msk hackad dill

salt, peppar

200 g skalade räkor

1 dl riven ost

Ugn: 225°

Gör så här:

1. Lägg smör, mjöl och mjölk i en kastrull. Värm under omrörning tills det blir en tjock smet som släpper kastrullens kanter.

2. Tag kastrullen av värmen och vispa ner äggen ett i taget. Bred ut smeten i långpanna med bakplåtspapper. Grädda i 200°, 20 minuter. Stjälp upp på bakplåtspapper.

3. Smält smör i en kastrull. Lägg i skivade champinjoner och stek tills vätskan kokat in. Strö över mjöl och rör om. Tillsätt mjölk och grädde och koka upp under omrörning. Låt koka i 5 minuter.

4. Tillsätt dill och smaka av med salt och peppar. Lägg i räkorna och fördela fyllningen på bottnen. Rulla ihop och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

5. Strö på ost och gratinera i 225°, 10 minuter. Servera med sallad. Skall rullen förberedas, så vänta med att röra ner räkorna i stuvningen tills den är kall. Öka sedan på tiden i ugnen till ca 20 minuter.

Smörgåstårta med lax

6 portioner

6 landgångsbröd

smör till bröden

Fyllning:

2 hårdkokta ägg

300 g varmrökt lax

2 dl crème fraiche

1 dl majonnäs

2 msk bostongurka

1/2 dl hackad dill

salt, peppar

1 msk pressad citronsaft

Topping:

2 dl crème fraiche

1 dl majonnäs

2 msk riven pepparrot

Garnering:

6 skivor färskrökt lax

3 hårdkokta ägg

Salladsblad

Gurka

Dill

Gör så här:

1. Skala och hacka äggen fint. Rensa laxen från skinn och mosa köttet. Blanda crème fraiche och majonnäs och rör i bostongurka, dill, ägg och lax. Smaka av med salt, peppar och pressad citron.

2. Bred smör på brödskivorna och skär bort kanterna. Lägg två bredvid varandra på ett fat. Bred på hälften av fyllningen och lägg på två bröd. 
3. Bred på resten av fyllningen och avsluta med de sista bröden. Blanda crème fraiche, majonnäs och pepparrot och bred över och runt om tårtan.

4. Garnera med lax, äggklyftor, sallad, gurka och dill.

Chokladtårta

12 bitar

150 g smör

3 ägg

3 1/2 dl strösocker

2 dl vetemjöl

4 msk kakao

2 tsk vaniljsocker

Chokladtryffel:

150 g mörk choklad

1 dl vispgrädde

2 msk flytande honung

25 g smör, rumsvarmt

Servera med:

Grädde, påskgodis, jordgubbar

Ugn: 175°

Gör så här:

1. Smält smöret i en kastrull och låt svalna. Rör ihop ägg, socker, mjöl, kakao, vaniljsocker och smör i en skål.

2. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form, 24 cm i diameter. Häll smeten i formen och grädda i 25 minuter. Låt kakan svalna.

3. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg i en skål. Koka upp grädden och häll över chokladen och rör om tills den smält. Rör i honung och smör.

4. Bred tryffeln över kakan och ställ kallt i 20 minuter. Garnera med grädde, godis och jordgubbar.