Open

Glöggfest med tilltugg

Open Artikeln publicerades
Adventskaka.
Foto:Tommy Svensson
Adventskaka.

Advent är tid att träffas. Opens Kerstin Svensson bjuder på små, enkla glöggtilltugg och en lite mäktigare adventskaka med saffranssmak. Vaniljkolan kräver en termometer för bästa resultat men det är den värd.

Vaniljkola med havssalt

40 stycken

170 g glykossirap

    250 g strösocker

    80 g smör

    2 dl vispgrädde

    1/2 vaniljstång

    1/2 tsk havssalt

    Garnering:

    havssalt

    1. Blanda glykossirap och socker i en kastrull och koka tills det är 170°. Ta av värmen. Smält samman smör, grädde, urskrapad vaniljstång och salt i en kastrull.

    2. Häll ner gräddblandningen i sockerkastrullen. Koka upp och småkoka tills temperaturen är 123°.

    3. Ta upp vaniljstången och häll upp smeten på bakplåtspapper. Vänta 5 minuter och strö sedan på flingsalt. Låt kolan stelna.

    4. Skär eller klipp i bitar och slå in i papper.

    Glykossirap som används till kolakoket säljs i vanliga mataffären och brukar finnas vid sirapen. Tillverkas av Dansukker.

    Glöggmarinerad ost

    200 g herrgårdsost

    4 dadlar

    1 dl glögg

    2 dl valnötter

    1 apelsin

    1. Skär osten i tärningar. Dela dadlarna i mindre bitar. Lägg ost, dadlar och glögg i en skål och blanda om. Marinera i 2 timmar i kyl.

    2. Trä upp ost, dadel och valnöt på tandpetare. Garnera med apelsincest.

    Laxkrustader

    20 små krustader

    75 g färskrökt lax

    100 g färskost

    1/2 dl gräddfil

    2 msk hackad dill

    salt, peppar

    Garnera med:

    Citron

    Gör så här:

    1. Hacka laxen fint. Blanda färskost, gräddfil och dill. Rör i laxen och smaka av med salt och peppar.

    2. Fyll krustaderna med röran vid servering. Garnera med citron.

    Adventskaka

    Ugn: 200°

    10 bitar

    4 1/2 dl vetemjöl

    2 tsk bakpulver

    2 dl strösocker

    2 tsk vaniljsocker

    175 g smör

    2 ägg

    Fyllning:

    1 dl mjölk

    1 dl vispgrädde

    1 äggula

    1 msk majsstärkelse

    1 msk strösocker

    1 kuvert saffran, 0,5 g

    1 tsk vaniljsocker

    3 äpplen

    1 1/2 dl pekannötter och valnötter

    Gör så här:

    1. Hacka samman mjöl, bakpulver, socker, vaniljsocker, smör och ägg till en deg, gärna i matberedare. Tryck ut hälften av degen i en form med löstagbar botten, 24 cm i diameter. Ställ formen och resten av degen kallt i 30 minuter.

    2. Vispa samman mjölk, grädde, äggula, majsstärkelse, socker och saffran i en kastrull. Värm under omrörning tills krämen tjocknar. Ta av värmen och låt svalna. Rör i vaniljsocker.

    3. Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Häll saffranskrämen i formen och lägg på äppelklyftor. Strö över nötterna.

    4. Rulla ut resten av degen till längder. Lägg dem som ett galler över fyllningen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Låt svalna lite innan servering.

    Skinkrullar med äppelfyllning

    20 stycken

    50 g grönkål

    1 msk smör

    1 msk äppelcidervinäger

    1 dl sötmandel

    1 äpple

    1/2 dl crème fraiche

    salt, peppar

    10 skivor kokt skinka

    Gör så här:

    1. Hacka grönkålen, skär bort grova bitar. Stek den i smör i stekpanna. Tillsätt vinäger och låt den koka in. Låt grönkålen svalna.

    2. Hacka mandeln grovt. Dela, kärna ur och strimla äpplet fint. Blanda mandel och äpple med kålen. Rör i crème fraiche och smaka av med salt och peppar.

    3. Dela skinkskivorna på mitten och lägg på en klick fyllning. Rulla ihop och lägg på fat.

    Pepparkaksmuffins med ädelosttopp

    30 stycken små

    Ugn: 200°

    100 g smör

    2 dl strösocker

    2 ägg

    1 1/2 dl gräddfil

    3 dl vetemjöl

    2 tsk bakpulver

    1 1/2 msk pepparkakskrydda

    Topping:

    100 g St Agur eller ädelsot

    100 g färskost

    Gör så här:

    1. Vispa smör och socker fluffigt. Tillsätt äggen ett i taget under vispning. Rör i gräddfil.

    2. Blanda mjöl, bakpulver och pepparkakskrydda och sikta ner i smeten. Blanda om väl.

    2. Fyll smeten i små muffinsformar som står i muffinsbleck. Grädda mitt i ugnen i 10–2 minuter. Låt svalna.

    4. Rör ihop ost och färskost till en smet. Klicka eller spritsa på muffinsen.