Open

Höstglöd lyser upp i mörkret

Open Artikeln publicerades
Höstglöd passar även i vas. 2 bilder
Foto:Blomsterfrämjandet/Ulrika Grönlund
Höstglöd passar även i vas.

Sommaren går mot sitt slut, men blomprakten kan ändå fortsätta. Höstglöd och krysantemum är två klassiker, som finns i fler varianter än man kanske tänker på.

Höstglöd finns inte bara i många färger utan också med enkla och fyllda blommor. De fyllda upptäcktes av en slump i Skåne. Vid orderplock sorterade Tågerups Trädgård ut en av blommorna för att knopparna såg missbildade ut. Men frun i huset tyckte att plantan med de stora knopparna såg fin ut och tog in den. När knopparna öppnat sig visade det sig att blommorna var fyllda och en ny sort hade upptäckts, enligt Blomsterfrämjandet. Dessa fyllda blommor tillhör nu Calandivaserien.

Oavsett om höstglöden är enkla eller fyllda är krukväxten lättskött. De passar bäst på en ljus och solig plats och tack vare de tjocka bladen klarar de sig även om man glömmer att vattna den. Ett tips från Blomsterfrämjandet är att vattna den ordentligt när man vattnar och sedan låta den torka ut ordentligt innan man vattnar igen. Ett annat tips är nypa av blomklasar och sätta dem i små vaser, inte bara njuta av den som den är.

En annan höstklassiker är krysantemum, även om den finns året runt numera, i många färger och former, både som krukväxt och utplanteringsväxt. Bollkrysantemum med sin runda form passar exempelvis bra intill klippta buxboms- och idegranshäckar. Den trivs i sol till halvskugga i väldränerad jord och behöver vattnas jämnt, så att jorden hålls lätt fuktig, enligt Blomsterfrämjandet.

Om man har krysantemum som krukväxt inomhus renar den luften och minskar halterna av ämnen som formaldehyd, bensen och ammoniak i inomhusluften.