Open

Höstvärme i en gryta

Open ,
Fläskfilégryta med kantareller.
Foto:
Falukorvsgryta med paprika
Foto:
Fyllda äppelhalvor
Foto:

När sommaren är över är det tid för gryta, gärna med kantareller eller trattkantareller för den som hittar dessa i skogen. Sen har vi vardagsräddaren, falukorven, som vi aldrig tröttnar på. Här i en färgglad gryta med paprika och lök. Avsluta med en enkel dessert med ugnsbakade äpplen.

Artikeln publicerades 27 september 2017.

Fläskfilégryta med kantareller

4 portioner

600 g fläskfilé

salt, peppar

2 msk smör

140 g bacon

1 rödlök

200 g kantareller

2 dl crème fraiche

2 dl vispgrädde

1 dl vatten

2 msk kalvfond

1 msk tomtpuré

1/2 tsk sambal oelek

Gör så här:

1. Putsa köttet och skiva ganska tunt. Bryn skivorna i smör i stekpanna och krydda med salt och peppar. Lägg över i en gryta.

2. Skär baconet i bitar och fräs i stekpanna. Skala och hacka löken och låt fräsa med. Lägg över i grytan.

3. Ansa kantarellerna och fräs dem i stekpanna tills vätskan kokat in. Lägg i smör och fräs ett par minuter. Lägg över i grytan.

4. Tillsätt crème fraiche, grädde, vatten, fond, tomatpuré och sambal oelek. Koka i 10 minuter.

5. Smaka av med salt och peppar och servera med klyftpotatis.

Falukorvsgryta med paprika

4 portioner

550 g falukorv

3 paprikor, i olika färger

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

2 msk smör

1 dl chilisås

2 dl crème fraiche

100 g färskost

1 dl mjölk

salt, peppar

1/2 dl persilja

Gör så här:

1. Strimla falukorven. Dela, kärna ur och strimla paprikorna. Skala och skiva löken. Skala och hacka vitlöken.

2. Fräs korven i smör i stekpanna. Lägg över i en gryta. Fräs lök och vitlök i smör och lägg över ti grytan tillsammans med paprika.

3. Tillsätt chilisås, crème fraiche, färskost och mjölk och koka i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar och strö över persilja. Servera med ris.

Fyllda äppelhalvor

4 portioner

4 äpple

75 g smör, rumsvarmt

100 g mandelmassa

1 dl rörsocker

1 tsk kanel

1 dl grovt hackade valnötter

Ugn: 200°

Gör så här:

1. Dela äpplena och gröp ur kärnhuset med en tesked. Ta bort skaftfästet. Skär av en liten bit på undersidan så äpplena står stadigt. Ställ dem i en smord form.

2. Rör ihop smör, mandelmassa, rörsocker och kanel och blanda sist i valnötter. Fördela fyllningen i äppelhalvorna och baka i ca 20 minuter tills de är mjuka, lite olika tid beroende på äppelsort. Servera med vaniljsås.

Vaniljsås

Här en lyxig variant med vaniljstång. Man kan utesluta vaniljsången och göra såsen som i receptet och smaksätta den kalla såsen med vaniljsocker eller vaniljpulver.

4 portioner

1/2 vaniljstång

2 dl mjölk

1 1/2 dl vispgrädde

1/2 dl strösocker

2 äggulor

1 msk majsstärkelse

1 dl vispgrädde

Gör så här:

1. Dela vaniljsången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp vaniljstång med frön, mjölk och grädde. Låt dra i 10 minuter.

2. Rör ihop socker, äggulor och majsstärkelse i en skål. Häll på den varma gräddmjölken under omrörning. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm under omrörning tills såsen tjocknar.

3. Låt såsen svalna, gärna i vattenbad. Ta upp vaniljsången. Vispa grädden och blanda med den kalla såsen.