Open

PET-flaskor blir surf leash

Kristianstad Artikeln publicerades
4 bilder
Foto:Tommy Svensson

Nedskräpade stränder gav Jan Persson idén till en ny, miljövänligare typ av surf leash mellan ankeln och surfbrädan. Surfingens Zlatan, Kelly Slater, använder dem.

Hur fick du idén?

– Jag är ganska driven och har en stor passion för surfing. När jag har rest runt i världen har jag sett mycket skräp och plast på stränderna. Då slog det mig att det går att tillverka kvalitetsprodukter av återvunnet material. Ingen på marknaden hade gjort det. I början trodde folk inte att min surf leash skulle hålla på grund av att det är återvunnet material. Nu har jag bevisat att det går.

Hur har du utvecklat surf leashen?

– Den är en standardprodukt. Surf leashen sitter mellan ankeln och surfbrädan, så att brädan inte far iväg och in i andra människor. Det jag har gjort är att byta ut materialet. Vissa delar består till hundra procent av PET-flaskor. Det går ungefär tre PET-flaskor på en surf leash.

– Det var en lång resa att hitta en producent. För oss i Sverige är det naturligt att panta flaskor, men många andra länder, exempelvis Storbritannien, har inte sättet att återvinna plast.

Hur stor del är återvunnet?

– Majoriteten av delarna på produkten är 100 procent återvunnet, men en liten del av produkten är som lägst cirka 30 procent återvunnet av materialet TPU. Det går inte att göra produkten hundraprocentigt återvunnen, eftersom plast från PET-flaskor inte är så elastisk. Man får inte tumma på prestandan.

Hur har det gått hittills?

– Väldigt bra. Den lanserades i januari på Surfexpo i Orlando. Många är intresserade, särskilt i Portugal, Spanien, Frankrike, England och Irland. Den finns på ecosurfutställningen i Cornwall som har en miljon besökare om året.

– En av de största i branschen, Kelly Slater, köper mina leashes. Han har vunnit världscupen elva gånger. I vår värld är han större än Zlatan.

Hur länge har du surfat?

– Jag började vindsurfa i Åhus och tävlade en del. Första gången jag vågsurfade var jag 16 år, det var i Klitmøller på Jylland. När jag reste ut i världen blev det mer vågsurf.

Vad är det du gillar med surfingen?

– Den utmanar varje gång samtidigt som jag tycker att det bästa är att paddla ut på morgonen och det är alldeles lugnt, det blir mer meditation. Jag gillar det också som träningsform. Man tränar mycket axlar och bål när man paddlar och det blir mycket paddlande.

Vilket är ditt favoritsurfställe?

– Margaret River i Australien. Det är som Österlen fast tusen gånger bättre, många vingårdar och världsklassvågor. Det största problemet är att det finns många hajar där.

Finns det något sätt att skydda sig?

– Vara på stranden. Men det är så sällan det händer att en surfare attackeras av en haj.

Vad driver dig?

– Jag har haft en strävan att driva ett bolag, men jobbat inom restaurang, lager och produktion, varit inköpare. Jag har funderat på det länge och så kom ett tillfälle.

Hur lång tid har det tagit?

– Det är tre år sedan jag började utveckla idén. Det gäller att vara uthållig fast att du har motgångar. Det är ändå det som stärker en och ger ny energi. Hade jag inte haft möjlighet att göra dem så miljövänliga som de är hade jag inte satt dem på marknaden.

Vad händer nu?

– Jag har på gång ett väldigt stort samarbete. Jag utvecklar andra produkter för vågsurf och pratar med andra surfare om vad som behövs. Det är kul samtidigt som man får utlopp för sin kreativitet. Målet är att kunna försörja mig på det här.

Fakta

Jan Persson

Ålder: 32 år.

Född och uppväxt: Ovesholm.

Bor: Kristianstad.

Gör: Driver Revolwe vid sidan om sitt deltidsjobb.

Bästa surfställe i Skåne: Vik och Brantevik.

Intressen: Surfing, musik, "jag gick musiklinjen på gymnasiet och spelade i band".

Lyssnar på: Led Zeppelin, Mark Lanegan, First Aid Kit.

Följer: Surfare som Kelly Slater och företag i branschen på Instagram.

Visa mer...