Open

Karolina Swärdh

Open Artikeln publicerades
3 bilder
Foto:Bosse Nilsson

Sin första brud stylade Karolina Swärdh som 14-åring. I dag sköter hon hela bröllopsplaneringen, från foto till tårta.

Hur många bröllop gör du i sommar?

– Jag har så många som jag känner att jag klarar. Bland annat ska jag fota ett bröllop där temat är Alice i Underlandet. På ett annat bröllop ska jag göra bruden och tärnorna och fota dem och brudparet.

Hur kom du in på foto?

– Jag tänker och ser i bilder, så att gå över till kamera var enkelt. Det känns som en helt naturlig grej.

Vad är speciellt med bröllop?

– Jag brukar säga till brudparet att jag ska fota den känsla ni har, så att du kan se långt efteråt hur mycket han älskar dig. Det måste finnas värme, närhet, kärlek. Det ska synas att de tycker om varandra.

När gjorde du din första brud?

– Jag var 14 år. Hon hade blått blåklintsdiadem och kort hår med jättemycket spray. Jag började hjälpa till på salongen mellan sjuan och åttan. Då kände jag hur enkelt det var. Jag bara såg hur frisörerna gjorde och kopierade det.

Frisör, stylist, fotograf och bröllopsplanerare – hur blev det så?

– Det måste vara roligt, annars är det inte kul. Jag är inte så bra på att fortsätta med något som inte känns wow. Jag har gåvan att tänka framåt och inte så mycket bakåt. Jag tänker aldrig på vad någon annan ska tycka.

Vad är det viktigaste som bröllopsplanerare?

– Man måste alltid kunna överleverera. En bröllopsfest måste vara "perfect". Det får inte bli något fel. Jag intervjuar dem och tar reda på vad de längtar efter och vilka förväntningar de har. Man måste säkerställa alla led. Man måste också guida de som ska ha fest och man måste ha stenkoll på vad allt kostar, så att man kan lägga en budget.

Vad är det roligaste?

– När någon är nöjd. Det spelar ingen roll om man klipper eller stylar någon, gör bröllop eller tar bilder. Att se när någon har "mirror face", att de tänker "wow, vad fint det blev" – det är drivkraften för mig.

Hur ser bröllopstrenderna ut?

– Väldigt vackert hår, inte så mycket fastsatt eller fastsprayat. Oftast långt hår, mycket vågor. Väldigt romantiskt, väldigt mycket knut och flätor. I dag handlar det mer om personen som presenteras än en massa konstgjorda saker.

Klädmässigt då?

– Vintage är riktigt hett. Man bär ofta ärvda eller lånade smycken, men antingen örhängen eller halsband, inte både och. Det ska vara svalt och minimalistiskt. Brudklänningarna är rätt enkla upptill och sedan händer det mer nertill.

Vad ska man undvika?

– Det finns fem big nonos: Schlagerlockar och korkskruvar. För mycket makeup. Att bjuda fler gäster än vad det blir kvalitet av. Att gifta sig av andra skäl än kärlek. Låna aldrig pengar för att gifta dig.

Vad gillar du mest med bröllop?

– The magic moment när vi öppnar dörren för brudgummen och han får se sin brud. Det finns män som inte får fram ett ord, män som börjar gråta direkt eller knappt vågar pussa eller krama sin brud. Jag tror inte att det finns någon annat ögonblick i livet, förutom om de får barn tillsammans, där man är så naken inför varandra. Jag älskar det glammiga. Vad kan vara mer glammigt än så?

Fakta

Karolina Swärdh

Ålder: 53 år.

Bor: Åhus.

Gör: Driver frisörsalongen Kreativa Karolina, är bröllopsplanerare och medieansvarig för svenska landslaget i körning.

Bakgrund: Har startat en rad färgstarka salonger, Hårtåtten i Hässleholm 1987, Lintåtten i Vinslöv, Myran och Malkolm i Kristianstad 1997 och Kreativa Karolina i Åhus 2008. Har också jobbat som tekniker på Matrix.

Familj: Maken Peter Swärdh och barn, men inte biologiska. Katterna Tomas och Pidde och hästen Revolt.

Intressen: Hår, häst och happiness. Trivs hemma, men gillar också att resa, helst till New York och London.

I sommar: "Är jag tävlingsledare för körning på Falsterbo Horse Show, tar bilder under Nordiska mästerskapet i Finland och EM i dressyr och körning i Göteborg."

Förebilder: "Min farmor, doktorinnan Inga Sillén, lärde mig hur man går, står och dukar. Min svärfar Rolf Swärdh var florist på Iris blommor i Hässleholm och lärde mig allt om blommor."

Livsvisdom: "Lita på magkänslan. Jaga inte efter saker. Om man bara har lite tålamod kommer det när man är redo."

Visa mer...