Open

Konstprojekt blir vilt och galet

Open Artikeln publicerades
Rebecca Salomonsson är initiativtagaren till konstmodevisningen i början av april. Årets kreationer kommer att vara tillverkade av återvunnet material.
Foto:Lasse Ottosson
Rebecca Salomonsson är initiativtagaren till konstmodevisningen i början av april. Årets kreationer kommer att vara tillverkade av återvunnet material.

Med hjälp av stödord som ung, fri, kraft och fred förmedlar Rebecca Salomonsson att du ska "Go Wild And Crazy". Detta i kläder tillverkade av återvinningsmaterial.

– I år är vi 38 personer som är inblandade. Jag har dubblat antalet konstnärer och modeller så nu är det två stycken konstnärer som ska samarbeta med varje kreation, säger Rebecca Salomonsson.

Förra året under konstrundan handlade visningen Art & Fashion 2014 om målade kläder som visades upp tillsammans med rekvisita. Projektet hade sju sömmerskor, sju konstnärer och sju modeller som samarbetade och skapade ett projekt där kläder blev konst och konst blev kläder. I år heter projektet Art & Fashion - Go Wild And Crazy och har vuxit sig mycket större.

– Vi har lärt oss mycket sedan förra året och vet hur mycket arbete det ligger bakom en show. Jag är en person som får saker gjorda. Om någon kommer till mig och säger "vi skulle kunna" så svarar jag "vi ska". Publiken kan förvänta sig det galna och det ska vi se till att leverera, säger Rebecca Salomonsson.

I år tillverkas allt av återvinningsmaterial som koppar, metall, plåt och godis. Det blir inte en klassisk catwalk utan en performance show med bland annat en eldslukare och en karatemästare. En upplevelse för publiken som ska förmedla ett budskap om att våga vara spektakulär - om att Go Wild And Crazy.

Alla inblandade måste samspela och nu hålls det möten varje månad med repetitioner. Inför årets show finns också ett husband, Black Diamond som ska spela rockmusik. Sofia de La Fuente är modedesigner och arbetar också som assistent med projektet. Det är hon som ser till att konceptet följs och hon är också den som styr för att alla ska hålla temat.

– Det är en stor grupp människor som måste leverera och där alla måste ha samma vision och samma mål. Modellerna i årets show kommer också att uppträda med olika nummer under visningen. Denna show har mer av teater i sig jämfört med förra året, säger Sofia de La Fuente.

Till sin hjälp har Rebecca Salomonsson också Christine Robertsson som är grafiker och Mahdi Jafargholizadeh som är före detta förbundskapten för finska landslaget i karate. Det är tillsammans med Mahdi Jafargholizadeh, alias "King Mahdi" som hon kommer att visa upp några av kreationerna i form av sitt alias "ArtQueen".

Showen visas under konstrundan i Kristianstad 2015 med premiär på långfredagen i Kristianstad samt under Kulturnatten den 22 maj. Klart är det även visningar i Hamburg och Los Angeles.