Open

Kryddat med sötma

Open Artikeln publicerades
Dubbla nötkakor. 6 bilder
Foto:Tommy Svensson
Dubbla nötkakor.

Många har sina egna favoriter till julbaket och här kommer några av mina. Äntligen får man frossa i saffransbullar. Tyvärr föll receptet på de dubbla nötkakorna bort i papperstidningen, men här är det i alla fall.

Recept: Kerstin Svensson Foto: Tommy Svensson

Dubbla nötkakor

Riktiga godsaker som dessutom är glutenfria.

30 stycken. Ugn: 200°

200 g hasselnötskärnor

4 äggvitor

5 dl florsocker

Smörkräm:

150 g smör

2 dl florsocker

1 msk vaniljsocker

1 äggula

rivet skal av 1 apelsin

Garnering: 25 g mörk choklad

1. Mal nötterna på mandelkvarn. Vispa vitorna till hårt skum. Vänd ner nötterna och sikta i florsocker. Klicka eller spritsa ut kakor stora som en femkrona på plåt med bakplåtspapper.

2. Grädda i 10–2 minuter. Låt kallna. Rör ihop smör, florsocker, vaniljsocker, äggula och apelsinskal.

3. Lägg ihop kakorna med kräm mellan. Garnera med smält choklad.

Saffransbullar med mandelfyllning

Lite mindre jäst i degen och en lång jästid ger extra goda bullar.

Ca 40 stycken. Ugn: 250°.

25 g jäst

100 g smör

2 kuvert saffran á 0,5 g

5 dl mjölk

250 g kesella lätt

1 ägg

1 tsk salt

1 dl strösocker

ca 16 dl vetemjöl

Fyllning:

125 g smör

150 g mandelmassa

1 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

Pensling:

Ägg, mandelspån

1. Smula jästen i en skål. Smält smöret i en kastrull. Stöt saffran med en sockerbit i en mortel. Blanda ner i smöret. Tillsätt mjölk och värm till 37°. Häll över jästen och rör tills den lösts upp.

2. Tillsätt kesella, ägg, salt, socker och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl tills den släpper skålens kant. Låt jäsa övertäckt i ca 1 timme.

3. Rör ihop smör, riven mandelmassa, socker och vaniljsocker. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Kavla ut varje till en platta och sporra ut fyrkanter 8x8 cm.

4. Lägg på en klick fyllning och vik in hörnen mot mitten och tryck till. Låt jäsa övertäckta i ca 30 minuter.

5. Pensla med uppvispat ägg och strö på mandelspån. Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter.

Apelsintosca

Ca 35 stycken. Ugn: 225°

100 g smör

1 dl mjölk

skal av 1 apelsin

1 dl pressad apelsinsaft

4 ägg

4 dl strösocker

1 msk bakpulver

1 msk vaniljsocker

6 dl vetemjöl

Toscasmet:

150 g smör

1/2 dl strösocker

1 1/2 dl ljus sirap

1/2 dl vetemjöl

3 msk vatten

100 g hasselnötter

100 g sötmandel

1. Smält smöret och blanda i mjölken. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker.

2. Rör ner smörblandningen och mjölet i smeten. Blanda i apelsinskal och saft. Häll smeten i en långpanna med bakplåtspapper. Grädda strax under mitten i ugnen i 10 minuter.

3. Smält smöret till toscasmeten i en stor kastrull. Blanda i socker, sirap, mjöl, vatten och hackade nötter och mandel. Sjud tills smeten tjocknar.

4. Bred försiktigt smeten över kakan. Baka klart i ca 10 minuter. Låt kallna och skär i rutor.

Ingefärssnitt

Ca 40 stycken. Ugn: 200°.

150 g smör

1 1/2 dl strösocker

2 msk ljus sirap

20 hackade sötmandlar

2 tsk malen ingefära

3 1/2 dl vetemjöl

1. Rör smör, socker och sirap smidigt. Blanda i hackad mandel, ingefära och mjöl. Arbeta ihop till en deg.

2. Dela degen i tre bitar. Rulla ut längder lika långa som plåten. Tryck till dem med en gaffel. Grädda mitt i ugnen i 8 minuter. Skär de varma kakorna i sneda bitar.

Gafflade pepparkakor

Ett enkelt sätt att baka pepparkakor på och goda blir de.

25 stycken. Ugn: 175°.

100 g smör

1 dl strösocker

1 msk ljus sirap

1 msk crème fraiche

1 tsk kanel

1/2 tsk kardemumma

1/2 tsk ingefära

1/2 tsk nejlikor

3 dl vetemjöl

1 tsk bikarbonat

Garnering:

13 skållade mandlar

1. Rör smör, socker och sirpa smidigt. Blanda i crème fraiche, kryddor, mjöl och bikarbonat. Arbeta ihop till en deg.

2. Rulla kulor av degen och lägg på plåt med bakplåtspapper. Tryck till med en gaffel och lägg på halverade mandlar. Grädda mitt i ugnen i 18–0 minuter.