Open

Ljuva smaker av försommar

Open
Briepaj med charkuterier.
Foto:
Lax med örtsås.
Foto:
Knäckig rabarberpaj.
Foto:

Bjud på en försommarmiddag och avnjut en fantastisk rabarberpaj till dessert. Gör gärna egen vaniljsås så blir det extra lyxigt. Jag har börjat tillaga laxen med termometer för att få den saftig och lagom tillagad, testa gärna och tänk på att tillaga den i låg temperatur.

Artikeln publicerades 24 maj 2017.

Paj med brieost och tomater

8–10 bitar till förrätt

Pajdeg:

3 dl vetemjöl

150 g smör

2 msk kallt vatten

Fyllning:

1 1/2 dl riven, smakrik ost

150 g brieost

10 körsbärstomater

3 ägg

2 dl vispgrädde

1 dl crème fraiche

salt, peppar

Ugn: 225°

Gör så här:

1. Blanda mjöl och smör till en smulig deg, gärna i marberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Kavla eller tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Nagga degen och ställ formen kallt i 30 minuter.

2. Förgrädda pajskalet i 10 minuter. Strö i den rivna osten. Skiva brieosten och lägg ovanpå. Dela tomaterna och strö över osten.

3. Vispa samman ägg, grädde, crème fraiche, salt och peppar och häll i pajskalet. Grädda i ca 40 minuter tills äggstanningen stelnat. Låt pajen vila i 15 minuter. Skär den i snibbar och servera med salami, lufttorkad skinka och oliver.

Lax med örtsås

6 portioner

1 kg laxfilé med skinn

salt, peppar

200 g grön sparris

100 g skalade räkor

dill

Örtsås:

1/2 dl löst packad, hackad dill

2 msk hackad gräslök

1 dl hackad persilja

3 dl gräddfil

1 dl crème fraiche

1 msk senap

salt, peppar

Ugn: 150°

Gör så här:

1. Lägg laxen på en plåt med bakplåtspapper. Krydda med salt och peppar och tillaga i ugn tills temperaturen på laxen är 54°.

2. bryt av nedersta biten på sparrisen och dela den på längden. Dela sparrisen i bitar och koka i lättsaltat vatten i 1 minut. Låt rinna av. Blanda med räkorna och lägg ovanpå laxen. Garnera med dill.

3. Blanda dill, gräslök, persilja, gräddfil, crème fraiche och senap. Smaka av med salt och peppar.

Ljummen potatissallad

6 portioner

1 kg delikatesspotatis eller färskpotatis

150 g sockerärter

1/2 dl dill

10 rädisor

2 msk pressad citronsaft

1 msk honung

1/2 dl rapsolja

salt, peppar

Gör så här:

1. Tvätta och koka potatisen. Dela stora potatisar. Ansa och koka sockerärterna i saltat vatten i 2 minuter.

2. Plocka dillen. Ansa rädisorna och dela dem i bitar, Blanda med potatis, sockerärter och dill.

3. Vispa ihop citronsaft, honung, olja, salt och peppar och blanda med potatisen.

Knäckig rabarberpaj

6 portioner

500 g rabarber

2 dl havregryn

2 dl strösocker

1 3/4 dl vetemjöl

1/2 tsk bakpulver

1 krm vaniljsocker

125 g smör

1/2 dl vispgrädde

1/2 dl ljus sirap

Ugn: 150°

Gör så här:

1. Ansa och skala eventuellt rabarbern. Skär den i bitar, 1 centimeter, och lägg dem i en smord form.

2. Blanda havregryn, socker, mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål. Smält samman smör, grädde och sirap i en kastrull.

3. Häll smörblandningen i skålen och blanda ihop till en deg. Klicka den över rabarbern. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter. Servera med vaniljsås, egen eller köpt.

Vaniljsås

6 portioner

1 vaniljstång

2 dl mjölk

2 dl vispgrädde

3 äggulor

1 dl strösocker

1 msk maizena majsstärkelse

Gör så här:

1. Snitta upp vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg stång och frön i en kastrull och koka upp tillsammans med mjölk och grädde. Ta den av värmen och låt dra i 10 minuter. Ta upp vaniljstången.

2. Vispa ihop äggulor, socker och majsstärkelse i en skål. Tillsätt den varma gräddmjölken under omrörning. Häll tillbaka i kastrullen och värm under omrörning tills såsen tjocknar.

3. Låt såsen kallna och rör då och då. Smaka av med eventuellt extra socker.