Open

Lyx för vardagen

Open Artikeln publicerades
Lax med smak av dill och citron. 4 bilder
Foto:Tommy Svensson
Lax med smak av dill och citron.

Har du inte provat potatisgnocchi så gör det nu i en gratäng med smak av ädelost och spenat. Eller laga laxfilé tillsammans med grönsaker i ugn. Enkelt och gott med smak av dill och citron. Och det är absolut dags för hembakade fastlagsbullar med rikligt med fyllning nu inför fastlagssöndagen.

Kyckling med röd pesto och mozzarella

4 port, Ugn: 250°, grill

4 kycklingfiléer, gärna minutfiléer

salt, peppar

1 msk smör

4 msk röd pesto

2 grillade paprikor, från burk

150 g mozzarella

2 dl risoni

1 dl crème fraiche

1 dl riven parmesanost

30 g rucola

Gör så här:

1. Använder du vanliga filéer så banka ut dem så de blir tunna. Krydda med salt och peppar och stek på båda sidor i smör i stekpanna tills de är nästan klara.

2. Lägg kycklingen på en plåt med bakplåtspapper. Bred pesto på och lägg en halv paprika på varje. Dela mozzarellan i bitar och lägg på paprikan. Gratinera i ugn tills osten smält.

3. Koka risonin i saltat vatten i 11 minuter. Låt rinna av och lägg tillbaka i kastrullen. Blanda i crème fraiche och riven parmesan och krydda med salt och peppar. Värm tills osten smält och servera till kycklingen tillsammans med rucola.

Lax i ugn

4 portioner, Ugn: 200°

600 g laxfilé med skinn

skal av 1 citron

1/2 dl hackad dill

2 msk olivolja

salt, peppar

200 g champinjoner

2 paprikor

200 g sparrisbroccoli

1 msk olivolja

Servera med:

Citron, kokt potatis

Gör så här:

1. Lägg laxen på en plåt med bakplåtspapper. Blanda citronskal, dill, olja, salt och peppar och bred över laxen.

2. Ansa och dela champinjoner och paprika i bitar. Skär av nedersta biten på broccolin. Lägg allt på plåten runt om laxen. Ringla över olja och krydda med salt och peppar. Tillaga i ugn i ca 20 minuter tills laxen är klar. Servera med potatis och citron.

Gnocchigratäng

4 portioner, Ugn: 225°

500 g färsk potatisgnocchi

200 g babyspenat

1 gul lök

200 g champinjoner

2 vitlöksklyftor

1 msk smör

1 1/2 msk vetemjöl

1 dl vispgrädde

2 dl mjölk

140 g gräddädelost

1 msk färsk timjan

salt, peppar

10 körsbärstomater

Gör så här:

1. Koka gnocchin enligt anvisningen på förpackningen. Skölj spenaten i ett durkslag och häll den kokta gnocchin med vatten över. Låt rinna av väl.

2. Skala och skiva löken. Ansa och skiva champinjonerna och hacka vitlöken. Fräs allt i smör i stekpanna.

3. Strö över mjöl och späd med grädde och mjölk. Koka ihop ett par minuter. Smula i osten och rör i timjan. Smaka av med salt och peppar.

4. Blanda såsen med gnocchi och spenat och häll i en smord form. Dela tomaterna och lägg ovanpå. Gratinera i ca 20 minuter tills gratängen fått fin färg. Servera med sallad och tomater.

Fastlagsbullar

12 stora och 16 små

50 g jäst

3 dl mjölk

75 g rumsvarmt smör

1 ägg

1 tsk salt

2 tsk malen kardemumma

3/4 dl strösocker

1 tsk hjorthornsalt

ca 9 dl vetemjöl

Pensling:

Ägg

Fyllning:

350 g mandelmassa

ca 1 dl mjölk

1 dl florsocker

5 dl vispgrädde

Ugn: 225°

Gör så här:

1. Smula jästen i en skål. Värm mjölken till 37° och häll över jästen. Rör om tills den lösts upp. Klicka i smör och tillsätt ägg, salt, kardemumma och socker. Rör ut hjorthornsaltet i lite av mjölet och rör ner tillsammans med nästan allt mjöl.

2. Arbeta degen väl tills den är smidig. Låt jäsa övertäckt i ca 1 timme, beror på hur varmt det är i rummet.

3. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Dela den ena i 12 bitar och den andra i 16 bitar. Rulla bullar och ställ på plåtar med bakplåtspapper.

4. Låt jäsa övertäckta i ca 30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda små i ca 7 minuter och stora i ca 8 minuter. Låt svalna.

5. Skär ett lock av bullarna och gröp ur en del av inkråmet. Blanda med riven mandelmassa och mjölk till fyllningen. Smaka av med florsocker.

6. Fördela fyllningen i bullarna, det ska vara rikligt. Toppa med vispad grädde och sen locket. Sikta över florsocker.