Open

Lyx för vardagen

Open ,
Lax med smak av dill och citron.
Foto:
Gnocchigratäng med ädelost och spenat.
Foto:
Kyckling med röd pesto, grillad paprika och mozzarella.
Foto:
Fastlagsbullar.
Foto:

Har du inte provat potatisgnocchi så gör det nu i en gratäng med smak av ädelost och spenat. Eller laga laxfilé tillsammans med grönsaker i ugn. Enkelt och gott med smak av dill och citron. Och det är absolut dags för hembakade fastlagsbullar med rikligt med fyllning nu inför fastlagssöndagen.

Artikeln publicerades 22 februari 2017.

Kyckling med röd pesto och mozzarella

4 port, Ugn: 250°, grill

4 kycklingfiléer, gärna minutfiléer

salt, peppar

1 msk smör

4 msk röd pesto

2 grillade paprikor, från burk

150 g mozzarella

2 dl risoni

1 dl crème fraiche

1 dl riven parmesanost

30 g rucola

Gör så här:

1. Använder du vanliga filéer så banka ut dem så de blir tunna. Krydda med salt och peppar och stek på båda sidor i smör i stekpanna tills de är nästan klara.

2. Lägg kycklingen på en plåt med bakplåtspapper. Bred pesto på och lägg en halv paprika på varje. Dela mozzarellan i bitar och lägg på paprikan. Gratinera i ugn tills osten smält.

3. Koka risonin i saltat vatten i 11 minuter. Låt rinna av och lägg tillbaka i kastrullen. Blanda i crème fraiche och riven parmesan och krydda med salt och peppar. Värm tills osten smält och servera till kycklingen tillsammans med rucola.

Lax i ugn

4 portioner, Ugn: 200°

600 g laxfilé med skinn

skal av 1 citron

1/2 dl hackad dill

2 msk olivolja

salt, peppar

200 g champinjoner

2 paprikor

200 g sparrisbroccoli

1 msk olivolja

Servera med:

Citron, kokt potatis

Gör så här:

1. Lägg laxen på en plåt med bakplåtspapper. Blanda citronskal, dill, olja, salt och peppar och bred över laxen.

2. Ansa och dela champinjoner och paprika i bitar. Skär av nedersta biten på broccolin. Lägg allt på plåten runt om laxen. Ringla över olja och krydda med salt och peppar. Tillaga i ugn i ca 20 minuter tills laxen är klar. Servera med potatis och citron.

Gnocchigratäng

4 portioner, Ugn: 225°

500 g färsk potatisgnocchi

200 g babyspenat

1 gul lök

200 g champinjoner

2 vitlöksklyftor

1 msk smör

1 1/2 msk vetemjöl

1 dl vispgrädde

2 dl mjölk

140 g gräddädelost

1 msk färsk timjan

salt, peppar

10 körsbärstomater

Gör så här:

1. Koka gnocchin enligt anvisningen på förpackningen. Skölj spenaten i ett durkslag och häll den kokta gnocchin med vatten över. Låt rinna av väl.

2. Skala och skiva löken. Ansa och skiva champinjonerna och hacka vitlöken. Fräs allt i smör i stekpanna.

3. Strö över mjöl och späd med grädde och mjölk. Koka ihop ett par minuter. Smula i osten och rör i timjan. Smaka av med salt och peppar.

4. Blanda såsen med gnocchi och spenat och häll i en smord form. Dela tomaterna och lägg ovanpå. Gratinera i ca 20 minuter tills gratängen fått fin färg. Servera med sallad och tomater.

Fastlagsbullar

12 stora och 16 små

50 g jäst

3 dl mjölk

75 g rumsvarmt smör

1 ägg

1 tsk salt

2 tsk malen kardemumma

3/4 dl strösocker

1 tsk hjorthornsalt

ca 9 dl vetemjöl

Pensling:

Ägg

Fyllning:

350 g mandelmassa

ca 1 dl mjölk

1 dl florsocker

5 dl vispgrädde

Ugn: 225°

Gör så här:

1. Smula jästen i en skål. Värm mjölken till 37° och häll över jästen. Rör om tills den lösts upp. Klicka i smör och tillsätt ägg, salt, kardemumma och socker. Rör ut hjorthornsaltet i lite av mjölet och rör ner tillsammans med nästan allt mjöl.

2. Arbeta degen väl tills den är smidig. Låt jäsa övertäckt i ca 1 timme, beror på hur varmt det är i rummet.

3. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Dela den ena i 12 bitar och den andra i 16 bitar. Rulla bullar och ställ på plåtar med bakplåtspapper.

4. Låt jäsa övertäckta i ca 30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda små i ca 7 minuter och stora i ca 8 minuter. Låt svalna.

5. Skär ett lock av bullarna och gröp ur en del av inkråmet. Blanda med riven mandelmassa och mjölk till fyllningen. Smaka av med florsocker.

6. Fördela fyllningen i bullarna, det ska vara rikligt. Toppa med vispad grädde och sen locket. Sikta över florsocker.